Počeli radovi na rekonstrukciji nasipa na Savi

Od strane Ozon
0 komentar

Radovi na projektu „Zaštita Mačve od velikih voda reke Save i Drine“ započeti su u utorak (17. jula 2018. godine) u blizini Šapca, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je izjavio da će taj projekat biti završen za 18 meseci.

Projekat predviđa rekonstrukciju nasipa duž tih reka u dužini od 16,1 km, a zaštitiće od poplava Šabac, okolna sela, poljoprivredne površine, infrastrukturu i industrijsku zonu, što će omogućiti nove razvojne projekte u priobalju Save i Drine na području Mačve.

Početak radova je obeležen na lokalitetu Crpne stanice Kalenića Revenica.

Projekat se finansira iz evropskih IPA fondova u vrednosti oko 9 mil EUR, a podeljen je na dva lota: Reka Sava (Šabac) lot 1: istočna zona deonica Drenovac – Čevrntija (oko 5,3 km) i reka Drina (Bogatić) lot 2: zapadna zona deonica Banov brod – Crna Bara (10,9 km).

Nedimović je rekao i da je na lokacijama Banov brod i Drenova Čevrntija 2014. možda bilo i gorih prizora nego u Obrenovcu.

„Ovde je bila odbrana najznačajnijih privednih, poljoprivrednih, ljudskih potencijala koji postoje nizvodno odavde i to su tačke koje su mogle da naprave najveće probleme da je došlo do prodora reke Save. Ljudi Savu često shvataju neozbiljno, ali ko je video kod Martinaca šta u forlandu uradi Sava i kako uđe u kuće, to su dramatično gore fotografije od svega što smo videli 2014“, podvukao je Nedimović.

Ministar je izrazio nadu da su izvučene pouke nakon poplava 2014. godine i podsetio da je EK finansirala i projekte u Kolubari, Svilajncu i Paraćinu, dok je iz budžeta Srbije izdvojeno dosta novca za Novi Pazar, Lučane, Aleksinac…

„Ove godine od međunarodnih finansijera, državnih budžeta i iz budžeta AP Vojvodine, imamo blizu 100 mil EUR koji se koriste za sistem zaštite i irigacione sisteme, za održavanje postojećih sistema. To je dovoljan pokazatelj koja lekcija je naučena“ rekao je Nedimović.

Projektom upravljaju eksperti EU delegacije i Srbijavode, koja je izradila tehničku dokumentaciju.

ekapija.com/Tanjug
Foto: Ozon, ilustracija

Možda Vam se svidi i