Penali za prevremeni odlazak u penziju ipak se ne ukidaju

Nema osnova za izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu rada, a povodom pisanja medija da bi sredinom godine, izmenama ovog zakona mogli biti ukinuti penali za odlazak u penziju pre napunjenih 65 godina.

– Trenutno važi postojeći zakon i nema osnova za izmene, a ako bude, javnost će biti blagovremeno obaveštena – poručuju iz Ministartva za rad, boračka i socijalna pitanja.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović izjavio je nedavno da bi „kazne“ za odlazak u penziju pre 65. rođendana mogle biti ukinute sredinom godine, kada se, kako je rekao, očekuju izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

– Najavljeno je da će se izmenom postojećeg zakona o PIO, na kome radna grupa radi već duže vreme, prestati s trajnim kažnjavanjem penzionera – rekao je Orbović za Politiku.

Predlog SSSS-a je, kako je Orbović obrazložio, da trajno umanjenja penzija od 0,34% mesečno ne važi posle 65. godine i da nakon toga penzioneri nastave da primaju punu starosnu penziju.

ekapija.com

You May Also Like