Poslovno udruženje Međunarodni transport zatvoriće 3. oktobra nekoliko graničnih prelaza na dva sata u znak protesta zbog visoke cene goriva koje prevoznici plaćaju, a da im nije omogućen povraćaj dela akcize.

Oni će protestovati i zbog predugog zadržavanja na graničnim prelazima pri čemu su prinuđeni da privatnim parkiralištima, koja niču kao pečurke, plaćaju čekanje na carinski postupak. Kako je Danasu rečeno, obaveštenje o blokadi prelaza poslata su carinskim ispostavama u Vršcu, Šidu i Preševu, jer predstavnici Ministarstva finansija, kada su se posle višemesečnih molbi sastali sa prevoznicima, nisu imali odgovor ni na jedan od njihovih zahteva.

Neđo Mandić, predsednik Udruženja navodi da su prevoznici ogorčeni i zbog cena goriva, koje su u odnosu na prošlu godinu podignute za 20 do 30 dinara po litru.

On objašnjava da od svakog nasutog rezervoara, koji ima zapreminu od 1.000 do 1.300 litara, 500 EUR ide državi na ime poreza i akcize, iako je reč o usluzi prevoza domaće robe za strano tržište. U Crnoj Gori, prevoznicima se vraća 18 evrocenti po litru, dok bosanske privrednike u ovoj grani litar goriva košta 85 centi, Turke samo 55, kaže on.

Dodaje da zbog toga sve više domaćih privrednika deo delatnosti seli u zemlje iz okruženja, najčešće Sloveniju, koja je u Evropskoj uniji, pa za vozila koja tamo registruju, osim nižih troškova nema ni ograničenja poput prevozničkih dozvola koje srpski prevoznici moraju da imaju.

ekapija.com
Foto: Carina Srbije

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Goran 01.10.2018. - 7:58 am

Zaci svako za sebe strajkuje ,nema solidarnosti ,pisi propalo

Komentari su zatvoreni.