I u Loznici ekološka bomba! Opasni otpad, iscurio iz jednog od rezervoara fabrike

Od strane Ozon
0 komentar

Dramatično stanje širom zemlje:

Gotovo na dnevnom nivou javnost u Srbiji se suočava sa nekom potencijalnom ekološkom bombom u svom okruženju.
Ugrožava zdravlje i život: Otrov nađen u Pančevu
Gradonačelnik Loznice uputio je alarmantno pismo ministru životne sredine, dok je ekipa ovog ministarstva juče bila u obilasku još jedne novootkrivene lokacije sa opasnim otpadom, ovoga puta na području Pančeva i Bavaništa.

Lozničani su decenijama živeli pored Viskoze, giganta hemijske industrije, imali garež i zagađen vazduh, a kada je fabrika propala početkom ovoga veka, izgubili su na hiljade radnih mesta, ali im je ostalo mnoštvo opasnih hemikalija.

Tim povodom, a podstaknut i sve učestalijim dopisima zabrinutih građana na adresu gradske uprave, prvi čovek Loznice Vidoje Petrović obratio se ministru Goranu Trivanu.

Zato je sada ministar Trivan pozvan da poseti Loznicu i lično se uveri u stanje na terenu.

Naime, iako je proizvodnja u nekadašnjem gigantu hemijske industrije Viskozi prestala pre više od decenije, u njenim ruševinama još ima opasnih materija (1.500 kubnih metara vode kontanimirane ugljen-disulfidom – CS2, najopasnije preostale hemikalije, 300 kubnih metara crnog luga, 15 tona mazuta i 20 kubnih metara furfurala).

Osim toga imaju i 75 tona otpada cijanidne soli u nekadašnjoj Fabrici auto-traktorskih kočnica (FAK) u centru grada, pa bukvalno već decenijama žive okruženi opasnim materijama.

Do pre osam godina stajala je na otvorenom u raspalim plastičnim buradima da bi tada u sklopu akcije Očistimo Srbiju bila prepakovana u malo više od 400 metalnih buradi i smeštena u halu gde se zaključana i danas nalazi.

Ovih dana je republički inspektor za zaštitu životne sredine obavio vanredni inspekcijski nadzor i utvrdio da je „veći broj buradi oštećen od korozije i otpad curi na betonski pod magacina“.

Dodatni problem je što je uskladišten na pedesetak metara od prvih kuća, oko dvesta od gradske bolnice, gotovo u centru Loznice!

Krug Viskoze od oko 77 hektara, gde je bilo desetak fabrika i radilo 11.000 radnika, ostao je neograđen i neosvetljen, pa je lopovima praktično bilo na izvolte, tako da je sve što je moglo da se pokrade nestalo, a ostali su samo goli zidovi i rizik po životnu sredinu.

Kada su lopovi 2013. godine isekli ventil, nešto više od 300 metara kubnih crnog luga, opasnog otpada, iscurilo je iz jednog od rezervoara fabrike Celuloze čime je kontaminirano oko pet ari fabričkog kruga.

Otvoren poziv građanima
Područje Pančeva i Bavaništa, gde su otkrivene tri nove lokacije sa više od 100 tona opasnog otpada, juče je posetio ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.
Nakon što je krajem decembra prošle godine u Obrenovcu na jednoj lokaciji pronađeno 25 tona nezakonito zakopanog opasnog otpada, resorno ministarstvo je pozvalo građane da prijavljuju sumnjive slučajeve odlaganja otpada.
– Loznica je jedan od gradova koji zbog velikog prisustva zaostalih opasnih materija predstavlja pravu ekološku bombu – navodi Petrović i podseća da se lokalna samouprava prethodnih godina više puta obraćala nadležnim ministarstvima, ukazivala na problem tražeći rešenje da opasne materije budu trajno uklonjene iz grada.

Tanjug

Možda Vam se svidi i