Cene goriva na benzinskim pumpama u Srbiji nastavljaju da idu silaznom putanjom, pišu Novosti.

I u ponedeljak su osvanuli cenovnici sa nižim cenama pa se benzin od 95 oktana prodavao i za 145,7 dinara po litru, a evrodizel je je pojeftinio za više od dva dinara i prodavao se i za 160,4 dinara za litar.

Osetno su pojeftinile i cene superbenzina za dinar do dva po litru u odnosu na kraj prethodne sedmice, baš kao i tečni naftni gas (TNG), koji se u ponedeljak prodavao za 79,4 dinara po litru.

– Cena dizela je pala za devet dinara i 40 para po litru, a benzina za oko 12 dinara, u odnosu na najviše vrednosti zabeležene ove jeseni – potvrđuje za „Novosti“ Tomislav Mićović, generalni sekretar Uruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Pojeftinjenje goriva je pre svega posledica pada cene sirove nafte na globalnom tržištu u proteklom periodu.

Da se pad cena oseća i po porastu prodaje derivata, Novostima je potvrdio i prodavac na jednoj, inače veoma prometnoj benzinskoj stanici u Beogradu.

– Teško je precizno reći, ali je prodaja porasla poslednjih dana za 10 do 15 odsto. Moguće je da su u pitanju i nadolazeći praznici, ali mislim da je pre svega na povećan promet uticala niža cena – kaže on.

Cene goriva su niže i na pumpama u zemljama regiona. Srbija se po ceni benzina nalazi u „zlatnoj sredini“. Od nas skuplji benzin toče vozači u Grčkoj, Albaniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji. Kod dizela, situacija je sasvim drugačija jer zbog velikih državnih zahvatanja ovo gorivo je samo u Albaniji i Grčkoj skuplje nego u Srbiji.

ekapija.com

Možda Vam se svidi i