Brzi put Šabac – Loznica do 2020.

Od strane Ozon
0 komentar

Šabac/Loznica – Za godinu dana neće biti nijedne ulice u Srbiji koja nema svoj naziv, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je u Loznici da ove godine počinje izrada projektne dokumentacije za brzi put Šabac–Loznica, koji bi do 2020. trebalo da bude izgrađen. „Na izradi projekta radiće Saobraćajni institut CIP i ’Putevi Srbije’, a cilj je da već 2020. možemo da idemo tom trasom”, rekla je Mihajlović, a prenosi Tanjug. Ona je dodala i da će projekat utvrditi tačnu trasu buduće brze saobraćajnice, imajući u vidu i mogućnosti za sprovođenje eksproprijacije.

U toku posete Loznici, ministarka je, prema sopstvenim rečima, u razgovorima s predstavnicima lokalne vlasti razgovarala i o poduhvatima u oblasti železnice, lokalnim putevima i sprovođenju ozakonjenja. Potpredsednica vlade je istakla i da će se u narednom periodu razgovarati i o mogućnostima za obezbeđivanje finansiranja za izgradnju pruge Valjevo–Loznica, za koju je iz ruskog kredita već urađen glavni projekat.

Jedan od povoda za posetu ministarke, pored infrastrukturnih poduhvata, bio je i pilot-projekat uspostavljanja adresnog registra koji se sprovodi u Loznici. Tim povodom, Mihajlovićeva je prisustvovala i postavljanju table s novim imenom ulice lozničkog novinara Božidara Kićovića, kojim je započelo imenovanje 677 saobraćajnica u ovom gradu, u kojima će 12.500 objekata dobiti kućni broj. Prema njenim rečima, kroz projekat adresnog registra svako mesto u Srbiji će u narednih godinu dana imati naziv ulice i broj, a više od tri miliona građana će dobiti validnu adresu. Pritom, sve će to biti realizovano bez ikakvih troškova za građane jer će svi moći da besplatno zamene svoja lična dokumenta.

„Više od tri miliona građana Srbije ima prijavljeno prebivalište u ulicama bez određenog kućnog broja, od čega je 2,6 miliona njih prijavljeno na adresama za koje nije određen ni naziv ulice”, kazala je Mihajlovićeva, dodajući da njima ništa ne može da se dostavi na adresu jer je nemaju.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa mostom Ljubovija–Bratunac, Zorana Mihajlović je rekla da je Srbija most završila u dan kad je dogovoren sa Federacijom BiH, ali da bosanska strana nije uporedo sa gradnjom završavala svoj deo posla u vezi sa zajedničkim graničnim prelazom.

„Mi smo svoj deo posla završili u roku jer znamo koliko ovaj most znači da se ubrza protok i putničkog i robnog saobraćaja. Sada čekamo da se sporazum koji je neophodan za puštanje saobraćaja usvoji na Savetu ministara BiH i u stalnom smo kontaktu sa bosanskom stranom jer je ovaj most potreban svima”, objasnila je ministarka.

Poseban zakon za stanove
Izgradnja stanova za pripadnike vojske i policije prvo će početi u Vranju, a „leks specijalis” kojim će se taj proces ubrzati mogao bi da se nađe u skupštini najkasnije u martu. To je juče za RTS izjavila resorna ministarka Zorana Mihajlović.„Vranje može da počne odmah, u pitanju je 190 stanova na tri lokacije. Oni su pripremili sve tako da se te lokacije nalaze između škola, vrtića, sve je kompletno spremno”, rekla je Mihajlović za RTS, a prenosi Tanjug.Uz podsećanje da je izgradnja stanova predviđena u šest gradova – Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kraljevu, Kragujevcu i Vranju – kao i da su sve lokacije spremne, ona je istakla da je samo pitanje da li će izgradnja početi u martu, aprilu ili maju. Ministarka je navela i da će donošenje posebnog zakona omogućiti da proces gradnje bude brži i efikasniji. „Takođe, njime će se odrediti maksimalna cena stana po kvadratu, biće određen tačan model finansiranja koji čekamo od ministarstva finansija, vremenski rok i koji su to tačno pripadnici MUP-a, vojske koji mogu da konkurišu”, objasnila je ona.

Politika

You may also like