Sremska Mitrovica – Iako se jun već zahuktao, sezona trešanja još nije donela osveženje na pijace u vidu nižih cena. Na mitrovačkoj pijaci i dalje važi nepisano pravilo – „ako hoćeš trešnje, plati kao da kupuješ pečenje“. Cena ovog omiljenog voća kreće se od 800 do 1.100 dinara za kilogram, a uprkos nadanju potrošača, naznaka pojeftinjenja još nema.
Na pijaci, poznatoj po raznovrsnoj ponudi voća i povrća, krajem maja situacija je bila slična: ponuda bogata, ali trešanja gotovo da nije bilo. Na samom početku sezone, cena u Sremskoj Mitrovici dostizala je i do 1.300 dinara po kilogramu. Danas je „spala“ na – i dalje nepristupačnih – 1.000 dinara.

– Nama je zarada oko 100 dinara po kilogramu kad se odbiju svi troškovi – kaže jedan od prodavaca. – Spustićemo cenu čim to urade i naši dobavljači, ali trenutno svi kalkulišu. Ne isplati se prodavati ispod nabavne cene – dodaje on.
Mitrovčani se, u svom duhu, snalaze kako znaju. „Trešnje kupujemo kao da su za slavu. Pola kilograma za decu, da ih obraduješ, i to je to“, komentariše jedna domaćica, napominjući da se oprezno troši, jer su svi proizvodi značajno poskupeli u poslednja dva meseca.
U specijalizovanim prodavnicama cena je nešto niža – može se naći i za 800 dinara – ali je reč o malim pakovanjima i često uvezenim trešnjama koje nisu svežinom ravne domaćima.
Za prosečnog potrošača, trešnje su ove godine postale simbol skupe sezone i ograničenog zadovoljstva. Dok se mnogi nadaju da će sa većim količinama na tržištu doći i do snižavanja cene, trenutna situacija pokazuje da ćemo se, bar još neko vreme, za šaku trešanja hvatati duboko u novčanik.