Započeta izrada Plana detaljne regulacije središnje zone naselja „Jalija“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U cilju unapređenja urbanog prostora i njegovog održivog razvoja, u Sremskoj Mitrovici pristupljeno je izradi Plana detaljne regulacije središnje zone naselja „Jalija“. Ova inicijativa ima za cilj precizno definisanje budućeg urbanog razvoja ovog dela grada.

Granica planskog područja je preliminarna i obuhvata površinu od 10,29 hektara. Detaljno, granica obuhvata plana polazi iz jugozapadne tačke parcele broj 5166, kreće na sever zapadnom stranom parcele broj 5286/96, a zatim prati zapadne i severne strane nekoliko parcela, uključujući i ulice Prva Jalijska, Sremskog dobrovoljačkog odreda, Posavska i Četvrta Jalijska, sve do jugozapadne tačke parcele broj 5211/8. Ovako definisana granica zatvara obuhvat plana i predstavlja osnovu za dalju detaljnu regulaciju.

„Uređenje dela naselja ‘Jalija’ predstavlja jedan u nizu planova detaljne regulacije koji obuhvataju ovaj deo grada između reke Save i Bulevara. Do sada su već urađena dva plana detaljne regulacije, ali ovaj prostor je ostao otvoren za urbanu rekonstrukciju unutar obuhvata koji čine blok između četiri ulice, gde se nalazi slobodan prostor u vlasništvu grada. Ovim novim planom obezbediće se planski osnov da se zemljište odredi za javnu upotrebu, odnosno za ulice koje će proći kroz tu zonu. Preostali prostor građevinskog zemljišta biće dostupan za gradnju jednoporodičnih stambenih objekata“, rekla je direktorica preduzeća „Urbanizam“ Mirjana Vašut.

U cilju povećanja stambenih površina i određivanja površina u javnoj nameni, Gradska uprava Sremska Mitrovica pokrenula je izradu Plana detaljne regulacije za središnju zonu naselja „Jalija“. Ovim planom planirano je sređivanje urbanističkog i saobraćajnog stanja unutar obuhvata, uz poštovanje pravila urbanističke struke i iskazanih potreba za nedostajućim namenama prostora za stanovanje u stambenom okruženju.

Realizacijom planskih postavki, kako ističu nadležni, podigao bi se urbani identitet stambenog naselja u okruženju, ali i celog Grada. Postigao bi se gradski izgled koji za rezultat ima bolji kvalitet življenja i veće mogućnosti izgradnje rubnog prostora.

Rok za izradu nacrta plana ne može biti duži od 12 meseci od dana donošenja odluke o izradi Plana. Izrada Plana poverava se J.P. za poslove urbanizma „Urbanizam“ iz Sremske Mitrovice. Finansiranje izrade plana obezbeđeno je iz sredstava Grada Sremska Mitrovica.

Prema planu, izlaganje materijala na rani javni uvid trajaće 15 dana i obaviće se u zgradi gradske kuće Grada Sremska Mitrovica. Nakon toga, Nacrt Plana detaljne regulacije podleže stručnoj kontroli i izlaže se na javni uvid u trajanju od 30 dana, takođe u zgradi gradske kuće Grada Sremska Mitrovica.

Možda Vam se svidi i