Za startne pištolje novčana i kazna zatvora!

Od strane Ozon
0 komentar

Pojedinci, kako domaći građani tako i stranci, mogu se suočiti sa ozbiljnim posledicama zbog korišćenja startnih pištolja, a da nisu svesni da to može biti kršenje zakona u Srbiji.

Startni pištolji, često korišćeni za treniranje lovačkih pasa, obeležavanje početka trka ili proslave poput svadbi, izuzetno su slični pravim vatrenim oružjem. Iako su namenjeni za bezopasnu upotrebu, zbog sličnosti sa pravim oružjem, posedovanje i nošenje ovih pištolja može dovesti do ozbiljnih pravnih problema.

Prema Zakonu o oružju i municiji u Srbiji, konvertibilno oružje obuhvata pištolje, revolvere i puške koji izgledom podsećaju na vatreno oružje i mogu biti prepravljeni da ispaljuju bojevu municiju. Ovo uključuje gasno, startno i signalno oružje koje, iako ne ispaljuje pravu municiju, može biti predmet kažnjavanja ako se koristi na način koji krši zakon.

Neki građani i stranci možda nisu svesni ove zakonske regulative, posebno jer su startni pištolji lako dostupni putem interneta ili drugih prodajnih kanala. Međutim, neznanje zakona ne pruža zaštitu od potencijalnih pravnih posledica.

Zakonska regulativa

Zakon o oružju i municiji strogo reguliše posedovanje, nošenje i korišćenje oružja. Konkretno, član 348 ovog zakona predviđa sledeće:

 1. Neovlašćena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija:
  • Ko neovlašćeno izrađuje, prepravlja, prodaje, nabavlja, vrši razmenu ili drži vatreno oružje, konvertibilno ili onesposobljeno oružje, njegove delove, municiju, eksplozivne materije ili minsko-eksplozivna sredstva, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom.
 2. Veća kazna za vatreno oružje i gasno oružje:
  • Ako je predmet dela vatreno oružje, municija, eksplozivne materije, minsko-eksplozivna sredstva ili gasno oružje čija izrada, prodaja, nabavka, razmena ili držanje nije dozvoljeno građanima, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina i novčanom kaznom.
 3. Stroge kazne za veću količinu ili oružje velike razorne moći:
  • Ako je predmet dela veća količina oružja, municije ili sredstava ili je u pitanju oružje ili druga sredstva velike razorne moći ili se delo vrši protivno pravilima međunarodnog prava, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do dvanaest godina.
 4. Neovlašćeno nošenje:
  • Ko neovlašćeno nosi oružje, kazniće se zatvorom od dve do dvanaest godina.
 5. Odobrenje nadležnog organa:
  • Ko neovlašćeno nosi oružje za čije nabavljanje i držanje ima odobrenje nadležnog organa, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.
 6. Oduzimanje oružja:
  • Oružje, njegovi delovi, municija, materije i sredstva biće oduzeti.

Građani i stranci treba da budu svesni ozbiljnosti posedovanja i korišćenja startnih pištolja u Srbiji. Kršenje zakona može dovesti do ozbiljnih posledica, uključujući zatvorske kazne i novčane sankcije. Stoga, pre nabavke ili korišćenja bilo kakvog oružja, važno je temeljno se informisati o zakonskim propisima kako bi se izbegle potencijalne pravne nevolje.

Možda Vam se svidi i