Za glasnu muziku u automobilu možete platiti kaznu

Od strane Ozon
1 komentar

Glasna muzika i svaka druga buka smatraju se ometajućim faktorom u saobraćaju, koji od vozača mogu da „sakriju“ zvukove iz okoline i time ih onemoguće da adekvatno reaguju na trenutnu sitaciju u kojoj se zateknu. Ovo se odnosi kako na muziku koja dolazi iz automobila u pokretu, tako i iz parkiranih vozila.

Tako je i Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima članom 28 propisano da vozač ne sme da koristi audio, odnosno video uređaje na način da ne čuje zvučne signale drugih učesnika u saobraćaju, niti da preduzima druge radnje koje ometaju njegovu pažnju pri upravljanju vozilom.

U samom zakonu su predviđene kazne za saobraćajne prekršaje i za nepoštovanje drugih pravila, čije se poštovanje ređe kontroliše.

Očigledno je da veliki broj vozača ne zna da je glasna muzika u automobilu kažnjiva, a kamoli koliko iznosi ta kazna.

Zato je bitno znati da će se svako ko preglasno pusti muziku u svom vozilu kazniti novčanom kaznom u iznosu od 3.000 dinara.

Kod mladih i neiskusnih vozača glasna i agresivna muzika često ide u kombinaciji sa bahatom vožnjom i prethodnim konzumiranjem alkohola, čije smo negativne posledice već toliko puta videli na našim putevima.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

sirija somalija 10.02.2024. - 9:27 am

Od koje godine važi ovaj zakon, i koliko njih je kažnjeno za sve ove godine? I jeli po zakonu da izbaciš zvučnik na terasu pa da celo popodne i do kasno u noć smaraš komšije Cecom, Sekom, Jecom??? Dok policija i jedna i druga igraju kladionicu uz kaficu?

Komentari su zatvoreni.