Vozači svake godine postavljaju isto pitanje – da li je kroz Severnu Makedoniju, potreban zeleni karton! Naravno, i međunarodna dozvola!

Od strane Ozon
0 komentar

I u jednoj i u drugoj državi se priznaje naša vozačka dozvola, s tim što kod Grka to pravilo ne važi za one koji imaju probnu vozačku dozvolu.

SREMSKA MITROVICA. U Grčkoj nije potrebno posedovati zeleni karton jer za vozila registrovana u Srbiji važe nacionalne polise osiguranja. U Severnoj Makedoniji situacija je drugačija – neophodna je polisa osiguranja od odgovornosti, odnosno zeleni karton!

Kada krećete na letovanje, a razmišljate o putovanju automobilom i to u Grčku, uz sve što ste planirate da rešite, hotel, grad u koji biste putovali… Nekako uvek kada putujete automobilom, nametne se pitanje da li je potrebna međunarodna dozvola ili famozni zeleni karton.

E, sad i kod ulaska u zemlju situacija se razlikuje. U Severnu Makedoniju srpski državljani mogu da uđu sa pasošem ili sa biometrijskom ličnom kartom, dok je za Grčku obavezan pasoš. .

Ukoliko planirate kroz Severnu Makedoniju uz važeći pasoš, vozačku i saobraćajnu dozvolu, potreban vam je i zeleni karton. Ukoliko ga zaboravite, Makedonci vas neće vratiti pod uslovom da ga na granici platite 50 evra. Kroz Makedoniju vam je potrebno da posedujete i evropski formular za prijavu saobraćajnog udesa, protivpožarni aparat, saglasnost roditelja za putovanje maloletnog deteta u Grčku ukoliko granicu prelazi sa jednim roditeljem ili trećim licem.

Ukoliko pak odaberete da putujete kroz Bugarsku, baš kao i kroz Makedoniju, poželjno je da imate zdravstveno putno osiguranje za broj dana koje provodite u inostranstvu.

I važno je znati – nije potreban zeleni karton.

Zeleni karton u Sremskoj Mitrovici, možete izvaditi u AMSS.

Možda Vam se svidi i