VIDEO Vakcinacija protiv HPV-a u Srbiji: ključna mera za prevenciju ozbiljnih oboljenja

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Prevencija oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima (HPV) sprovodi se kroz primenu imunizacije s ciljem smanjenja broja obolelih od HPV infekcija. Na tribini održanoj u Gradskoj kući istaknuto je da je Srbija među zemljama sveta u kojima je uvedena vakcinacija protiv oboljenja izazvanih tim virusima o trošku države za populaciju dece oba pola.

Vakcina je distribuirana preko mreže Instituta i zavoda za javno zdravlje u domove zdravlja, za sprovođenje preporučene imunizacije. Imunizacija je obavezna, a preporučuje je lekar medicine ili specijalista odgovarajuće grane medicine u skladu s programom imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti.

Prof. dr Miloš Marković, Medicinski fakultet u Beogradu, prof. imunologije, istakao je: „Zdravstveni problemi uzrokovani HPV infekcijom uključuju genitalne kondilome, karcinom cerviksa, orofaringealni karcinom i druge. Republički fond za zdravstveno osiguranje omogućio je besplatnu vakcinaciju devojčica i dečaka starosti od 9 do 19 godina devetovalentnom HPV vakcinom.”

Aktivna imunizacija protiv HPV preporučuje se kod dece starije od devet godina, prvenstveno kod dece sedmih razreda osnovnih škola, pre prvih seksualnih odnosa, tokom sprovođenja sistematskih pregleda, kao i u skladu s odobrenim sažetkom karakteristika leka od strane ALIMSa. Roditelji dece uzrasta do 15 godina se obraćaju izabranom lekaru deteta u Domu zdravlja, dok se deca sa navršenih 15 godina i starija mogu sami javiti svom izabranom lekaru.

Dr Goran Vukomanović, pedijatar kardiolog na Univerzitetskoj dečjoj klinici Tiršova Beograd, objasnio je da ove bolesti nije moguće iskoreniti, ali da se može smanjiti učestalost carcinoma na najmanju moguću meru. „Srećna priča je što imamo devetvalentnu vakcinu koja pokriva izazivače 90% svih karcinoma. Vakcina je veoma efikasna i bezbedna,” zaključio je dr Vukomanović.

Informacije o virusu, učestalosti infekcije, uticaju na zdravlje stanovništva i prednostima vakcinacije dostupne su na sajtu www.hpvinfo.rs.

Gordana Plemić, direktorka Udruženja „Roditelj”, istakla je značaj kampanje „Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE”. „Naš cilj je informisanje javnosti, dece i roditelja o značaju primanja vakcine protiv humanog papiloma virusa. Želimo da javnost upoznamo sa benefitima vakcine protiv HP virusa i da se na taj način zaštiti veliki broj ljudi,” rekla je Plemić.

Klinička ispitivanja su pokazala da vakcina pruža skoro 100% zaštite od prekanceroznih lezija i genitalnih kondiloma. U periodu od 2006. godine beleži se redukcija HPV infekcija od 56% kod tinejdžerki u SAD. Istraživanja pokazuju smanjenje pojave genitalnih kondiloma kod tinejdžera i u drugim zemljama kao što je Australija, gde je pokrivenost HPV vakcinacijom veća.

Zaštita HPV vakcinom je dugotrajna, a podaci dobijeni na osnovu kliničkih studija i ispitivanja ukazuju da zaštita traje najmanje 10 godina i pritom ne gubi na efikasnosti.

Organizatori tribine su Dom zdravlja Sremska Mitrovica, Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica i Grad Sremska Mitrovica.

Možda Vam se svidi i