VIDEO Obeleženo Badnje veče: Tradicionalno paljenje Badnjaka

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Paljenje badnjaka održano je u svim pravoslavnim hramovima širom Sremske Mitrovice. Nakon bogosluženja podeljeni su osveštani badnjaci, a okupio se veliki broj vernika kako bi proslavili ovaj hrišćanski praznik.

Sinoć je Sremska Mitrovica, poput mnogih gradova širom Srbije i regiona, proslavila Badnje veče paljenjem osveštanih Badnjaka ispred hramova. Na tradicionalnom paljenju Badnjaka u porti Sabornog hrama Svetog Dimitrija, prisustvovalo je nekoliko stotina vernika, među kojima se našla i gradonačelnica Svetlana Milovanović.

Svetlana Milovanović je zajedno sa saradnicima, sveštenstvom i vernicima učestvovala u ceremoniji paljenja Badnjaka. „Večeras smo se kao i svake godine okupili u hramu Svetog Dimitrija kako bismo, zajedno s pravoslavnim vernicima koji slave Božić po julijanskom kalendaru, dočekali Badnje veče i sutrašnji Božić. Raduje me veliko prisustvo vernika, a posebno me raduje što ima i mališana. Čestitam svim vernicima Božić uz tradicionalni pozdrav, Hristos se rodi.“

U Sabornom hramu, posvećenom zaštitniku grada Svetom Dimitriju, sinoć je služena Božićna liturgija.

Božićna liturgija će biti održana i sutra, u petak, 7. januara 2022. godine, u 9 sati u Pravoslavnoj crkvi Svetog Dimitrija u Sremskoj Mitrovici. Ova svečanost okupiće vernike i pružiti im priliku da proslave Božić u miru i zajedništvu.

Možda Vam se svidi i