Vazdušna puška za 15.000 dinara: Opasna igračka u rukama svakoga

Od strane Ozon
0 komentar

Jedanaestogodišnji dečak ranjen je iz vazdušne puške dok se igrao sa drugovima u dvorištu. Incident se dogodio kada je komšija, pucajući sa obližnjeg prozora, povredio dete. Ovaj tragičan događaj otkriva koliko je lako doći do ovakvog oružja, jer za kupovinu vazdušne puške dovoljni su lična karta i 15.000 dinara.

Kupovina vazdušnih pušaka u Srbiji ne zahteva posebne dozvole, što znači da ih gotovo svako može nabaviti. Međutim, posledice ovakve lakoće dostupnosti mogu biti ozbiljne, što pokazuje i ovaj incident. Komšija koji je pucao je uhapšen, ali pitanje sigurnosti i regulacije ostaje otvoreno.

Ko može da kupi vazdušnu pušku i da li se proverava ko sve ima takvo oružje?

Drugi put u poslednjih pet godina u Sarajevskoj ulici u Beogradu pucano je na prolaznike iz vazdušne puške. Šezdesetogodišnji muškarac je u subotu iz jedne od stambenih zgrada pucao na dečaka u dvorištu i ranio ga. Ubrzo je priveden, a na saslušanju nije želeo da govori.

Vazdušna puška može da se kupi u bilo kojoj prodavnici oružja. Važno je samo da je osoba punoletna. Ipak, određena pravila postoje.

Obe kategorije C i D tog oružja mogu da nabave punoletna lica uz ličnu kartu bez odobrenja, s tim što se C kategorija obavezno prijavljuje policiji, a D kategorija se ne prijavljuje, tj. ne evidentira se. To znači da punoletno lice može da kupi oružje D kategorije i da ga bez problema drži„, kaže za RTS Duško Ilić iz Nacionalne asocijacije za oružje u Srbiji.

Za vazdušno oružje većeg kalibra, C kategoriju, potrebno je da čuvate dokumentaciju iz MUP-a. Kupovinu u roku od osam dana treba da prijavite policiji uz dokaz o poreklu oružja. Za manji kalibar, D kategoriju, važan je račun iz prodavnice kao dokaz o posedovanju.

„Posedovanje klasične vazdušne puške se ne zavodi, ali morate prodavcu da pokažete ličnu kartu. Zatim, morate da imate račun kada ste kupili pušku, pa i u knjigama prodavca postoji trag da ste vi kupili tu pušku tada. Znači ne prijavljuje se policiji, ali u slučaju nekog problema postoji trag. Proveru mogu da vrše samo ovlašćena lica uz sudski nalog“, kaže  instruktor za bezbedno rukovanje oružjem Ivan Urošević.

Takvo oružje može da se zabrani, ukoliko se proceni da osoba nije zdravstveno sposobna, kaže Duško Ilić.

Međutim, zdravstveno stanje može da se utvrdi tek naknadno, što može da bude kasno, jer osoba pre kupovine ne mora na lekarski pregled ili kurs. 

Najjeftinije vazdušno oružje košta oko 15.000 dinara. Ima i pušaka od dve, tri hiljade evra, koje koriste sportisti. Pravila su ista kao za vatreno oružje, a zakon je definisao uvoz, prodaju, način na koji se čuva, nosi i koristi.

Međutim, ima prostora za nova pravila, kažu stručnjaci.

Zakon o oružju kao i svi ostali zakoni moraju konstantno da se usklađuju i menjaju. Makar neki informativni kurs da se uvede, nije loše, ali to još nije planirano, bilo da se radi o er soft oružju, vazdušnom ili drugom, sve je to još liberalni sistem nabavljanja i posedovanja„, kaže Ivan Urošević.

Nije prvi put da neko bude povređen iz vazdušne puške. Nepoznata osoba pucala je 2021. godine u smeru školskog dvorišta na Voždovcu, a 2022. uhapšeni su tinejdžeri od 15 i 13 godina jer su pucali iz vazdušne puške i pogodili prolaznicu u glavu. 

Upućeni procenjuju da u Srbiji ima oko 100.000 komada vazdušnog oružja.

Ako se puca iz blizine, to oružje može da nanese teške telesne povrede. Za krivično delo izazivanje opšte opasnosti predviđena je novčana i kazna zatvora do pet godina.

Izvor RTS

Možda Vam se svidi i