Uputstvo za podnošenje zahteva za povrat akcize za gorivo poljoprivrednim proizvođačima

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Poljoprivredni proizvođači imaju mogućnost da ostvare pravo na povrat akcize za gorivo putem Uprave za agrarna plaćanja, a postupak podnošenja zahteva obavlja se elektronski, preko softverskog rešenja eAgrar ili elektronskog Registra poljoprivrednih gazdinstava (eRPG).

Prema informacijama iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, korisnici treba da dodaju račune ili fakture za gorivo – dizel i biogorivo, kupljeno u veleprodaji ili putem uvoza, kao i gorivo nabavljeno korporacijskom karticom, u delu „Računi za gorivo“.

Povraćaj akcize moguće je ostvariti u iznosu od 50 dinara po litru, za gorivo kupljeno u količini do 100 litara po hektaru prijavljene površine, do maksimalno 100 hektara.

Fiskalni račun mora sadržati podatke o kupcu, vrsti, količini i vrednosti nabavljenog goriva i biogoriva. Poljoprivrednici koji su fizička lica treba da na računu imaju broj poljoprivrednog gazdinstva (BPG) ili JMBG nosioca gazdinstva, dok pravna lica treba da imaju PIB.

Iz Ministarstva su takođe saopštili da u periodu od 1. januara 2024. godine do 31. januara 2024. godine fiskalni račun ne mora sadržati posebnu identifikacionu oznaku za registrovana poljoprivredna gazdinstva, te će umesto BPG biti dovoljan JMBG ili PIB.

Korisničko uputstvo za podnošenje zahteva za refakciju akcize putem portala eAgrar dostupno je na zvaničnoj veb stranici Ministarstva poljoprivrede, dok se Pravilnik o uslovima, načinu i postupku za ostvarivanje prava na refakciju može pronaći u zvaničnim dokumentima Ministarstva.

Korisničko uputstvo za podnošenje zahteva za refakciju akcize putem portala eAgrar možete pogledati OVDE.

Pravilnik o uslovima, načinu i postupku za ostvarivanje prava na refakciju možete pogledati OVDE.

Možda Vam se svidi i