Upis u prvi razred: Pripreme za školsku 2024/2025. godinu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Roditelji i staratelji dece koja će prvi put kročiti u školske klupe već mogu da se pripreme za upis u prvi razred osnovne škole za školsku 2024/2025. godinu. Proces upisa počinje 1. aprila 2024. i trajaće do 31. maja 2024. godine.

Deca koja su rođena između 1. marta 2017. i 28. februara 2018. godine spremna su za upis u prvi razred. Međutim, za decu rođenu od 1. marta 2018. godine postoji mogućnost prevremenog upisa u školu. Proveru spremnosti za polazak u školu za ovu decu sprovodiće psiholog škole.

Važno je napomenuti da se škola obavezuje da upiše dete koje ima prebivalište na području škole. Takođe, postoji mogućnost upisa deteta sa područja druge škole, na zahtev roditelja, uz saglasnost škole i u skladu sa prostornim mogućnostima iste.

Roditelji ili drugi zastupnici deteta mogu izvršiti upis elektronskim putem putem portala eUprave za upis u prvi razred i zakazivanje termina testiranja na sledećem linku: eUprava – Upis u Prvi Razred. Alternativno, mogu se direktno obratiti izabranoj školi radi upisa.

Prilikom upisa, roditelji treba da dostave JMBG deteta, svoj JMBG, kao i JOB deteta ukoliko ga je dodelila predškolska ustanova. Nijedan dokument nije potrebno dostavljati u papirnom obliku. Potvrde o obavljenom obaveznom predškolskom programu dostaviće se naknadno, prilikom testiranja kod pedagoga ili psihologa.

Lekarsko uverenje će biti pribavljeno po službenoj dužnosti elektronskim putem. U izuzetnim situacijama, ako je lekarski pregled obavljen kod lekara iz privatne prakse, roditelji ili drugi zastupnici će morati doneti lekarsko uverenje u školu.

Roditelji su pozvani da iskoriste ovaj period za pripremu i organizaciju upisa svoje dece u prvi razred, kako bi proces protekao što jednostavnije i efikasnije.

Možda Vam se svidi i