U prošlih osam godina u Sremskoj Mitrovici tri puta žena prva doplivala do Časnog krsta

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Kod Srba je obnovljen običaj da se u reku baci Časni krst, a mladići se takmiče da do njega stignu i prvi ga uhvate. Krst, koji bi trebalo da bude napravljen od zaleđene prošlogodišnje Bogojavljenske vodice, onom ko prvi dopliva do njega, donosi sreću tokom cele godine.

Među plivačima najviše je pripadnika jačeg pola, mada je u proteklim godinama sve veći odziv i dama koje žele da se nadmeću, a neretko se dešava da neka od njih odnese i pobedu. Ovim činom vernici koji se nadmeću pokazuju svoj viteški podvig. Ovaj praznik simbolizuje sabornost, jedinstvo u veri i širenje mira i ljubavi koje je i Isus slao i otpočeo misiju uspostavljanja hrišćanstva, vjere koja nas ujedinjuje.

Jedan od osnovnih ciljeva ovog događaja jeste da se povrati istinski duh i saborni značaj manifestacije koji se izgubio u nadmetanju plivača. Plivanje ne treba da ima takmičarski karakter, već treba da se ogleda u činu da svi ujedinjeni u veri simbolično iznesu krst iz vode.

U Sremskoj Mitrovici tradicija plivanja za Časni krst na reci Savi, održava se 25 godina.

Ovo su oni koji su prvi doplivali do Časnog krsta od 2015. godine do 2022. godine. Među plivačima su i žene a u Sremskoj Mitrovici, dva puta zaredom prva do časnog krsta doplivala je žena- Kristina Uzelac.

Tridesetogodišnji Dušan Živković, iz Laćarka, 2015. godine prvi je stigao do Časnog krsta, u Savi, na Bogojavljenje. U tradicionalnoj svetkovini povodom ovoj praznika 2015. godine učestvovalo je 137 plivača i plivačica iz Srema, Vojvodine i Srbije.

2016. godine Đorđe Popović star 33 godine iz Sremske Mitrovic prvi je doplivao do Časnog krsta i njemu je kao nagrada pripala zlatna ikona i krst, dok je Nemanja Jelić, takođe iz Sremske Mitrovice prvi doplivao do broda i nagrađen je zlatnikom. Ove godine je za razliku od 2015. za Časni krst plivao manji broj učesnika, ukupno njih 109, od kojih je 6 bilo devojaka.

Tradicionalno, 18. put za redom, 2017. godine, na Savi kod Male crkvice u Sremskoj Mitrovici održano je plivanje za Časni krst, a ove godine do njega je najbrži doplivao 27-godišnji Mitrovčanin Sandro Beganović.

Za Časni krst plivao je veći broj učesnika nego 2016. godine i to ukupno njih 127, od kojih je 12 bilo devojaka. Pored plivača sa teritorije Grada Sremska Mitrovica, do Krsta su plivali i Šiđani, njih ukupno 14, bilo je i pet plivača iz Bosanskog Šamca, ali i nekoliko plivača iz Rume, Inđije i drugih mesta u Vojvodini.

2018. godine, Luka Golubović 17-godišnji Mitrovčanin prvi je došao do Časnog krsta na Savi u Sremskoj Mitrovici.

Na bogojavljenskom plivanju, 2018. godine, učestvovalo je oko 90 plivača, a od toga sedam devojaka, najmlađi učesnik imao je 11 godina, a najstariji 59.

Bogojavljensko plivanje za Časni krst na Savi kod Male crkvice u Sremskoj Mitrovici, 2019. godine, održano je tradicionalno, 20. put za redom, a do njega je najbrže doplivala tridesetogodišnja Nina Đukić.

Bogojavljensko plivanje za Časni krst na Savi kod Male crkvice u Sremskoj Mitrovici 2020. godine održano je tradicionalno, 21. put za redom, a ove godine imalo je revijalni karakter.

Za Časni krst plivao je 117 učesnika od kojih je 7 bilo devojaka. Pored Mitrovčana za krst su plivali gosti iz brojnih mesta širom Vojvodine, iz Ljubljane, a medju učesnicima našao se i gost iz glavnog grada Rusije – Moskve.

2022. godine za Časni krst plivao je 100 učesnika od kojih je 5 bilo devojaka. Pored Mitrovčana za krst su plivali gosti iz brojnih mesta širom Vojvodine, najviše ih je stiglo iz Srbobrana, njih 16. Najmlađi učesnik je imao tri godine. Prva do krsta stigla je i ove godine, kao i 2021. Kristina Uzelac.

2023. godine na Savi kod Male crkvice u Sremskoj Mitrovici održano je plivanje za Časni krst, a do njega je najbrži doplivao 14-godišnji Mitrovčanin Vidović Mateja.

Bogojavljenje u Sremskoj Mitrovici: Jubilarno plivanje za Krst časni i svečano obeležavanje istorijske manifestacije – Ozon Media

Možda Vam se svidi i