U nedelju počinje letnje računanje vremena: Časovnici pomeraju sat unapred

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica -U noći između subote i nedelje, 31. marta, počinje letnje računanje vremena u Srbiji. U 2:00 časova časovnici će biti pomeriti jedan sat unapred, na 3:00 časa. Osim što ćemo teoretski imati sat vremena manje sna, praktično će nam dan biti duži.

Sumrak, koji je sada oko 18 sati, za nedelju dana će se produžiti, te ćemo skoro sve do 19:00 časova imati dnevnu svetlost. Letnje računanje vremena ima za cilj da iskoristi maksimum dnevnog svetla, smanji potrošnju električne energije i doprinese boljem raspoloženju građana.

Međutim, ova promena može imati i neželjene efekte na naš organizam. Ustanovljeno je da pomeranje sata najviše utiče na meteoropate i hronične bolesnike. Međutim, i oni koji se ne suočavaju sa ovim problemima mogu osetiti promene. Rasejanost, pospanost, umor i bol u glavi samo su neke od tegoba koje mogu uticati na vaš organizam, koji će zbog novonastale promene svakako biti pod stresom.

Stručnjaci za san preporučuju postepeno prilagođavanje, odnosno raniji odlazak na spavanje danima pre prelaska na letnje računanje vremena, kako bi organizam lakše prihvatio promene. Takođe je preporučljivo održavati redovne dnevne rutine, fizičku aktivnost i izbegavati konzumaciju kofeina i teške obroke pred spavanje.

Iako nam ovo pomeranje časovnika donosi duže svetlo u večernjim satima i ukazuje na dolazak toplijih dana, važno je da se prilagodimo novonastalim okolnostima i brinemo o svom zdravlju.

Letnje računanje vremena trajaće do 28. oktobra, kada ćemo časovnike vratiti na zimsko računanje vremena, pomeranjem sa 3:00 na 2:00 časa.

Možda Vam se svidi i