U nedelju lokalni izbori: Šta je zabranjeno do nedelje?

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Izborna tišina uoči lokalnih izbora u 67 gradova i opština i 23 gradske opštine u Srbiji počela je u ponoć i trajaće do zatvaranja biračkih mesta u nedelju, 2. juna u 20 sati.

U skladu sa zakonom, u vreme izborne tišine zabranjeno je u medijima i na javnim skupovima objavljivanje procena rezultata izbora, javno predstavljanje kandidata i programa, kao i pozivanje birača da glasaju.

Na biračkom mestu i u krugu od 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala. Ovo pravilo se primenjuje kako bi se osiguralo da birači donose svoje odluke u mirnom i nepristrasnom okruženju.

Zakon o izboru narodnih poslanika propisuje da klasični mediji, ali i internet portali registrovani kao mediji, mogu biti novčano kažnjeni za kršenje izborne tišine. Isti propisi važe i za privatna lica koja krše pravila izborne tišine putem društvenih mreža ili drugih komunikacionih kanala.

Biračka mesta će biti otvorena u nedelju od 7 do 20 sati, kada će građani Srbije imati priliku da izaberu svoje lokalne predstavnike. Sve oči su uprte u nedelju veče kada će, po zatvaranju biračkih mesta, početi prebrojavanje glasova i objavljivanje prvih rezultata.

Možda Vam se svidi i

Ostavi komentar