Slike Dragice Židišić prvi put pred Mitrovčanima: Izložba „Impuls Ljubavi“ u muzeju Srema

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Slikarka iz Novog Sada, Dragica Židišić, rođena Mitrovčanka, predstavila je svoj umetnički opus izložbom „Impuls ljubavi” u Muzeju Srema. Po oceni likovne kritike, Židišićeva stvara oslobođena recepcije pojavnog sveta, gradeći apstraktne i enformel forme koje odlikuje piktoralna poetika.

Dragica Židišić, po profesiji advokat, rođena je u porodici Maksimović 1. oktobra 1966. godine u Sremskoj Mitrovici, gde je završila osnovnu i srednju školu. Pravni fakultet završila je u Novom Sadu, gde od 2008. godine radi kao advokat. Ljubav prema slikarstvu otkrila je pre nešto više od pet godina. Ovo je njena druga samostalna izložba; prethodno je izlagala u Novom Sadu, gde živi, i na više grupnih izložbi.

Ova izložba je posebna za nju, kako kaže Dragica Židišić, i dodaje da je veoma uzbuđena jer su njene slike sada pred publikom u mestu gde je rođena i gde je išla u školu. „Ovo je za mene posebno zadovoljstvo i posebna radost da među mojim prijateljima prikažem šta radim tokom nekih pet godina i nešto malo više. Izložila sam samo deo mojih slika, uglavnom radim akrilik na platnu i na lepenci. Uživam u tome jer je umetnost sloboda kreacije, divno zadovoljstvo bez ograničenja, bez pravila. Nisam išla u umetničku školu, to je iz mene jednostavno izašlo kao dar i prelepo zadovoljstvo, nadam se da će naši građani uživati u mojim slikama,“ rekla je Dragica.

Dragica je otkrila da je ljubav prema slikarstvu otkrila gledajući oblake i diveći se nebu koje pravi umetničke fotografije. „Moja ćerka mi je kupila prve boje i rekla da probam, tako je sve krenulo. Prijatelji su kupovali boje i četkice, a ja sam počela da se bavim apstrakcijom koja izlazi iz mene, moje duše, osećaja i emocija,“ dodala je.

Advokatura i slikarstvo se prepliću u njenom životu. „Slikanje je ljubav, a isto kao i posao kojim se bavim, postalo je deo mog života u kojem zaista uživam. Svima koji žele da počnu da slikaju, poručila bih da nađu vremena za sebe i svoje trenutke. Svi smo mi kreatori i umetnici u dubini duše, bilo da je to slikanje, pisanje, muzika, izrada keramike ili pravljenje kolača. Važno je vratiti se sebi i pronaći ono u čemu najviše uživamo,“ poručila je Dragica Židišić.

Zahvalila se svojoj porodici, Muzeju Srema, Slobodanu Simiću koji je pomogao u organizaciji izložbe i publici. Prvu samostalnu izložbu imala je u galeriji „Macut”, a početkom avgusta u planu je izložba u Kulturnom centru Novog Sada, nakon čega će izložiti slike na Dugom otoku, u mestu Božava, u Hrvatskoj.

Izložbu u Sremskoj Mitrovici otvorila je Tanja Mijalčić, istoričar umetnosti, koja je rekla da umetnica predstavlja piktoralnu poetiku sa željom da se zagledamo u višedimenzionalnu strukturu slike, pozivajući nas da estetski osetimo i prepoznamo nešto što živi vekovima intuitivno u iskustvu svih ljudi. Mijalčićeva ocenjuje Dragicu kao slikarku akcije i snažne energije, čije slikarstvo se odlikuje snažnim ekspresionističkim gestom i smelim kolorizmom. Izložba prikazuje emocije koje poput vulkana izbijaju na belinu platna, ostavljajući kolorističke tragove i praske boja, vodeći gledaoca ka slojevitim bojenim strukturama.

Dragica Židišić je član Udruženja likovnih stvaralaca Novog Sada i učestvovala je na nekoliko kolektivnih izložbi i smotri likovnih amatera Vojvodine. Posetioci mogu da pogledaju izložbu u Muzeju Srema do 17. juna.

Možda Vam se svidi i