RIK proglasio konačne rezultate parlamentarnih izbora

Od strane Ozon
0 komentar

Republička izborna komisija (RIK) je juče, 12. januara, većinom glasova usvojila izveštaj o rezultatima izbora za narodne poslanike, što je označilo početak roka od 10 dana za dodelu poslaničkih mandata.

Na osnovu izveštaja iz svih opštinskih i gradskih izbornih komisija, ukupno 10 izbornih lista će imati svoje predstavnike u parlamentu, pri čemu pet mandata pripada manjinskim listama.

Izborna lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ je, prema ukupnom izveštaju o glasanju, osvojila apsolutnu većinu sa 129 poslaničkih mandata na izborima održanim 17. decembra prošle godine.

„Izborna lista „Srbija protiv nasilja“ je zabeležila 65 poslaničkih mandata, dok je izborna lista „Ivica Dačić – premijer Srbije“ osvojila 18 mandata. Lista „Nada za Srbiju“ i lista „Mi – glas iz naroda“ obeležile su se sa po 13 mandata.

Među manjinskim strankama, Stranka vojvođanskih Mađara će imati šest poslanika, dok će po dva poslanika imati izborne liste Usame Zukorlića i Stranke demokratske akcije. Po jedan mandat pripada izbornim listama „Politička borba Albanaca se nastavlja“ i Ruske stranke.

Zbirni izveštaji o rezultatima glasanja za svako biračko mesto će, kako je najavljeno, biti objavljeni u Službenom glasniku.

Prema ukupnom izveštaju o rezultatima izbora, od 6.500.666 birača koji su imali pravo glasa, 3.815.007 njih je glasalo, a 3.710.978 glasačkih listića je bilo važeće na 8.273 biračka mesta. Konačna dodela mandata će uslediti nakon završetka roka od 10 dana za analizu i obradu izveštaja.

Možda Vam se svidi i