RGZ procenio vrednost stanova u Srbiji: Besplatne informacije o nekretninama dostupne svima

Od strane Ozon
1 komentar

Republički geodetski zavod (RGZ) je završio procenu vrednosti svih stanova u Srbiji, pružajući sada ovu važnu informaciju svim profesionalnim korisnicima, a uskoro i svim građanima Srbije, potpuno besplatno.

Ova usluga je dostupna putem novog eKatastra na portalu digitalnih usluga RGZ-a, čime je postavljen treći od ukupno četiri stuba katastra za 21. vek. Procena je izvršena u skladu sa međunarodnim standardima za masovnu procenu vrednosti nepokretnosti, što postavlja nove standarde u transparentnosti i pouzdanosti podataka.

Sada svi mogu da dobiju informaciju o procenjenoj vrednosti svojih nepokretnosti i to putem novog eKatastra na portalu digitalnih usluga RGZ-a.

– „Implementacija ove usluge donosi brojne prednosti. Stabilnost i predvidivost tržišta nepokretnosti su značajno unapređene, jer realne cene smanjuju rizik od naglih oscilacija. Ovo pruža sigurnost investitorima, kupcima i prodavcima, omogućavajući im da donose informisane odluke na osnovu pouzdanih podataka. Transparentnost tržišta dodatno smanjuje mogućnost manipulacija i spekulacija, čime se doprinosi zdravom razvoju sektora nekretnina i šire ekonomije,“ poručuju iz RGZ-a.

Reforma katastra i razvoj ovako važnih usluga za tržište nepokretnosti urađeni su u okviru projekta „Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji,“ koji Vlada Srbije sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom. Ovaj projekat ima za cilj da unapredi tržište nekretnina u Srbiji, čineći ga transparentnijim i stabilnijim, što će doprineti opštem ekonomskom rastu i sigurnosti investicija u zemlji.

Za građane Srbije, nova usluga eKatastra donosi mogućnost da brzo i jednostavno dobiju procenu vrednosti svojih nepokretnosti, što je korak ka modernizaciji i digitalizaciji administrativnih usluga. Ova inicijativa je važna ne samo za tržište nekretnina već i za sveukupnu ekonomsku stabilnost i razvoj Srbije.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Petar Kusić 13.06.2024. - 9:33 am

Ne procenjuje katastar, samo objavljuje podatke o procenama, zaključenim ugovorima… za određeni period

Komentari su zatvoreni.