Registracija za sva laka električna vozila: Šta treba da znate?

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Od 5. aprila laka električna vozila, uključujući električne trotinete i bicikle, mogu se „registrovati“, čime će njihovi vlasnici moći da zatraže posebnu nalepnicu koja će jasno istaknuti karakteristike vozila. Prema novom pravilniku, samo vozila s ovom „registracijom“ moći će da učestvuju u saobraćaju od 15. juna.

Ova inicijativa, objavljena krajem februara u Pravilniku o načinu izdavanja, vođenja evidencija, izgledu i načinu postavljanja nalepnice za laka električna vozila, predstavlja značajan korak u regulisanju korišćenja ovih vozila u saobraćaju.

Prema informacijama prošlonedeljnog Službenog glasnika, svako ko poseduje električne dvotočkaše moraće da podnese zahtev za izdavanje nalepnice. Zahtev mora sadržati lične podatke vlasnika, podatke o prebivalištu, kao i specifične podatke o vozilu, poput marke, trajne nominalne snage elektromotora, najveće konstruktivne brzine i mase praznog vozila.

Uz zahtev je obavezno priložiti i tehničku dokumentaciju za lako električno vozilo, koja omogućava identifikaciju osnovnih karakteristika vozila. Takođe je potrebno dostaviti fotokopiju ili očitanu ličnu kartu, popunjen i potpisan obrazac izjave, kao i dokaz o uplaćenoj naknadi za izdavanje nalepnice.

Ovaj novi pravilnik ima za cilj da reguliše korišćenje električnih vozila u saobraćaju, omogućavajući veću bezbednost i jasniju identifikaciju ovih vozila na ulicama. Sa početkom registracije električnih vozila, očekuje se efikasnije vođenje evidencija o njihovom korišćenju i veća kontrola u saobraćaju, što će doprineti povećanju sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.

Prijem i obrada zahteva, izdavanje i postavljanje nalepnice vrši se na mestima koja su navedena na sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja www.abs.gov.rs.

Prijem i obrada zahteva, izdavanje i postavljanje nalepnice vrši se na mestima koja se nalaze u informaciji objavljenoj na zvaničnom internet sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja, a koja obuhvata spisak od 80 gradova i opština, odnosno preko 150 predajnih mesta.

Sve dodatne informacije o načinu podnošenja zahteva, potrebnoj dokumentaciji i detaljnijoj informaciji o predajnim mestima, možete dobiti kroz kontakt formu putem imejla trotineti@amss-cmv.co.rs, kao i putem kol centra AMSS na broj 1987.

Pravilnik o načinu izdavanja, vođenja evidencija, izgledu i načinu postavljanja nalepnice za laka električna vozila.

Možda Vam se svidi i