Prva u Srbiji: Plan da se u Sremskoj Mitrovici uvedu revolucionarne mere za podršku deci sa posebnim potrebama

Od strane Ozon
1 komentar

Sremska Mitrovica – Grad Sremska Mitrovica planira da postane prvi grad u Srbiji koji će uvesti sveobuhvatne mere podrške roditeljima dece sa posebnim potrebama.

„Osluškujemo potrebe Mitrovčana, nekada se samo razgovaralo o radnim mestima, novom asfaltu, o potrebi za atarskim putevima. Međutim, često zaboravljamo da u Sremskoj Mitrovici postoje ljudi koji nose tešku muku – roditelji dece sa posebnim potrebama, sa velikim i teškim invaliditetima, kako fizičkim tako i mentalnim. Često nismo dovoljno osetljivi na te društvene grupe. Život ih često povuče u osamu, što dovodi do razaranja brakova. Imamo situacije, kao u Laćarku, gde baka i deka brinu o detetu sa posebnim potrebama. Iz tog razloga, moramo da radimo na tome da se približimo svakom čoveku i pružimo im potrebnu podršku. Naša zajednica mora biti mesto gde se svako oseća prihvaćeno i podržano, bez obzira na izazove sa kojima se suočava“.

Cilj ove inicijative je pružanje neophodne pomoći porodicama koje se suočavaju sa teškim izazovima u svakodnevnom životu. Kako ističe Branislav Nedimović, nosilac liste „Aleksandar Vučić – Sremska Mitrovica sutra“, u poslednje vreme se sve više pažnje posvećuje stvaranju uslova za bolji život svih građana, posebno onih iz ranjivih društvenih grupa. Nažalost, roditelji dece sa posebnim potrebama često su zanemareni i suočavaju se sa mnogim poteškoćama, kako fizičkim, tako i mentalnim. „Slušajući ljude iz raznih udruženja, shvatili smo koliko je teško roditeljima čija deca imaju ozbiljne zdravstvene probleme. Mnoga od te dece ne mogu da idu u vrtiće ili škole, te su njihovi roditelji praktično osuđeni na 24-časovnu brigu u svojim domovima, bez ikakve pomoći,“ rekao Nedimović. Plan uključuje uvođenje finansijske podrške za roditelje koji ne mogu da rade zbog brige o svojoj deci. Oni će dobiti platu od grada, kao i penzijsko i invalidsko osiguranje, što će im omogućiti da nakon određenog vremena ostvare pravo na penziju. Takođe, planiraju se i novi infrastrukturni projekti poput dnevnih boravaka za decu sa posebnim potrebama, gde će ona moći da provode deo dana pod stručnim nadzorom, što će roditeljima omogućiti da se odmore i obave svakodnevne aktivnosti.

Danas je održan sastanak sa roditeljima dece sa posebnim potrebama u Sremskoj Mitrovici, gde su prisutni imali priliku da iznesu svoje probleme i predloge. Jelena Žilić, 44-godišnja majka iz Martinaca čije dete ima 100% invaliditet, podelila je svoje utiske nakon sastanka.

„Sve je bilo izvanredno. Razgovarali smo o važnim temama poput statusa roditelja-negovatelja i problema sa kojima se suočavamo, poput pristupa stomatolozima i fizioterapeutima. Veoma sam zadovoljna, zapravo prezadovoljna. U proteklih 20 godina, koliko je moje dete u ovom stanju, grad je uvek bio uz nas, ali nas niko do sada nije ovako direktno pozvao na razgovor. Moramo biti realni – druge sredine često ne razumeju o čemu pričamo, a sada konačno nailazimo na razumevanje.“

Jelena je naglasila da joj politika nije bitna, već da je važno da se obećanja konačno realizuju. „Verujem da retko ko može da obeća ovakvu pomoć za nas, a još ređe neko može da iznese ovu priču. Verujem da će se sa ovim inicijativama u Sremskoj Mitrovici rešiti naši problemi,“ zaključila je Jelena.

Moramo da pratimo život i potrebe naših sugrađana. Ovo nije samo pitanje socijalne zaštite, već i moralna obaveza svih nas. Naša zajednica mora da se pokaže solidarnom i brižnom, jer samo tako možemo napredovati,“ naglasio je Nedimović. Ova inicijativa predstavlja korak ka inkluzivnijem društvu, gde će svi građani imati šansu za bolji i kvalitetniji život, bez obzira na izazove sa kojima se suočavaju, objasnio je Nedimović.

Na lokalnim izborima zakazanim za 2. jun, lista „Aleksandar Vučić – Sremska Mitrovica sutra“ ima ambiciozan plan da uvede uslugu roditelj-negovatelj ukoliko pobedi, izjavio je Branislav Nedimović. Ova usluga će značajno olakšati život roditeljima koji brinu o deci sa smetnjama u razvoju. „Trenutno u našem gradu postoji oko 50 roditelja osoba sa smetnjama u razvoju. Ukoliko ova inicijativa zaživi, ti roditelji više neće morati da biraju između brige o svojoj deci, koja ne mogu biti bez nadzora, i posla koji im je potreban za dostojanstven život,“ izjavio je Nedimović.

Nedimović je dalje objasnio da će grad obezbediti mesečne zarade za te roditelje, kao i uplatu penzionog i zdravstvenog osiguranja. Plan je da isplate započnu već od septembra ove godine, što će omogućiti ovim porodicama stabilniji i sigurniji život. Ova mera je deo šire strategije da se unapredi socijalna zaštita i podrška za najranjivije kategorije stanovništva u Sremskoj Mitrovici. Pružanjem ovakve vrste pomoći, plan je da se stvori inkluzivnija zajednica gde se briga o najugroženijima postavlja kao prioritet. „Ova inicijativa je rezultat pažljivog osluškivanja potreba naših sugrađana. Roditelji koji se suočavaju sa ogromnim izazovima dobće podršku koja im je dugo bila potrebna,“ dodao je Nedimović.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Milutin 22.05.2024. - 1:29 pm

Zalosno jadni su oni koima ce Vucic pomoci!

Komentari su zatvoreni.