Pravoslavni vernici danas slave zaštitnicu žena

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Sveta mučenica Julijana je ranohrišćanska svetiteljka koja je živela u Nikomidiji krajem 3. veka.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetu mučenicu Julijanu, koja se smatra zaštitnicom žena i devojaka, ali i svih koji nepravedno pate i stradaju.

Sveta mučenica Julijana je ranohrišćanska svetiteljka koja je živela u Nikomidiji krajem 3. veka. Jako mlada je čula propoved nekog hrišćanina i poverovala u Hrista i Boga.

Rimski senator Elevsije je bio njen verenik. Da bi ga odvratila od sebe, Julijana mu je rekla da se neće udati za njega, ako ne bude postao eparh toga grada. To mu je predložila misleći da nikada neće stići do te funkcije. Međutim, Elevsije se potrudio i postao eparh nikomidijski. Julijana mu je tada otkrila da je ona hrišćanka i da ne može stupiti sa njim u brak, dok on ne primi njenu veru govoreći: -Šta nam vredi biti telesno ujedinjeni, a duhom razdeljeni?

Elevsije ju je tužio njenom ocu, koji ju je potom predao eparhu na mučenje. U hrišćanskoj tradiciji se spominje da je Julijanu Isus Hristos iscelio u tamnici i ona je izašla pred eparha potpuno zdrava. Eparh ju je potom bacio u zažarenu peć, međutim vatra joj nije naudia. Videvši to mnogi su poverovali u Isusa. U hrišćanstvo je prešlo 500 muškaraca i 130 žena.

Sve njih je eparh osudio na smrt i naredio da ih poseku mačem. Na istu sudbinu osuđena je i Julijana. Glava joj je odsečena 304. godine. U hrišćanskoj tradiciji se spominje da je Elevsija ubrzo stigla Božja kazna i da mu se na moru razbila lađa. Međutim, on se nije udavio nego isplivao na neko ostrvo, gde su ga psi rastrgli i pojeli.

Sveta mučenica Julijana smatra se zaštitnicom žena i devojaka, ali i svih koji nepravedno pate i stradaju. Narodno verovanje kaže da će se damama danas ostvariti svaka želja koju zažele pominjući ime Svete Julijane i izgovarajući ovu molitvu:

– Tebe, Ženiče moj, ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe. Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.

Možda Vam se svidi i