Prava i novine u zakonu, uskoro i 500.000 za prvo dete

Od strane Ozon
1 komentar

Trudnice u Srbiji imaju pravo na isplatu novčane naknade tokom bolovanja, kako od strane poslodavca, tako i od države, ali pod određenim uslovima. A za pola meseca kreće i isplata od pola miliona za prvo dete, piše Blic.

Podsetimo, Zakon o zdravstvenom osiguranju precizira da trudnice imaju pravo na naknadu od 100 odsto mesečnih primanja, ali samo ako ispune određene kriterijume.

Prvih 30 dana trudničkog bolovanja poslodavac isplaćuje naknadu, dok nakon toga, ako trudnica ima minimum 12 meseci radnog staža, obaveza prelazi na Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Odlazak na trudničko bolovanje zavisi od preporuke izabranog ginekologa, koji procenjuje da li posao može negativno uticati na tok trudnoće. Trudničko bolovanje traje do otvaranja porodiljskog odsustva.

Porodiljsko odsustvo, koje ne treba mešati sa trudničkim bolovanjem, traje do 3 meseca od dana porođaja, a nakon toga sledi odsustvo radi nege deteta. Ukupno, odsustvo traje godinu dana, odnosno 2 godine za treće i svako naredno dete.

Visina plate tokom porodiljskog bolovanja zavisi od radnog staža i prosečne zarade ostvarene u prethodnih 12 meseci pre otvaranja bolovanja.

Sve porodilje koje pre trudnoće nisu imale 18 meseci staža, a morale su da održavaju trudnoću, imaće pravo na veću naknadu tokom porodiljskog bolovanja. Njihova naknada će se obračunavati kao i ženama koje imaju 18 i više meseci staža. Takvu odluku je sredinom februara doneo Ustavni sud, a izmene se odnose na sve majke koje su dobile bebu u poslednjih šest godina.

Ustavni sud je odlučio da je ovde u pitanju nepravedna diskriminacija prema delu porodilja, pa su od sredine februara mame koje održavaju trudnoću u ravnopravnom položaju sa ostalima. I to ne samo one koje su sada trudne, već i sve žene koje su ovim načinom obračuna naknade „zakinute“ tokom proteklih šest godina

Dodatno, kao pomoć države, najavljeno je povećanje roditeljskog dodatka za prvo i drugo dete. Planirano je da se za rođenje prvog deteta izdvaja 500.000 dinara, a za drugo 600.000 dinara. Za treće i četvrto dete takođe se očekuje značajno povećanje.

Ranije je najavljeno da će od maja ove godine, država povećati iznos roditeljskog dodatka na 500.000 dinara za rođenje prvog deteta.

Ova najava došla je u sklopu predstavljanja programa „Skok u budućnost – Srbija Expo 2027“. Pored toga, majke koje rode drugo dete dobiće 600.000 dinara.

„Država će od aprila ili maja ove godine za rođenje prvog deteta izdvajati 500.000 dinara, za drugo dete 600.000, a za treće i četvrto dete biće još ozbiljnija finansijska pomoć“, rekao je predsednik Aleksadnar Vučić tokom predstavljanja tog projekta.

Blic

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Tamara 07.06.2024. - 3:58 am

Poštovani ko god da je pisao članak ima mnogo grešaka, prvo za trudničko bolovanje në treba minimum 12meseci staža, već je to da bi imali „punu“ plaću, drugo za porodiljsko odsustvo gleda se 18 meseci, ne 12 što je prvobitno napisano, a razlika je što po novom trudničko ulazi u porodiljsko!

Komentari su zatvoreni.