Povećan broj slučajeva velikog kašlja

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U Sremskoj Mitrovici je i dalje povećan broj pacijenata koji se javljaju lekarima sa simptomima gripa, a posebno je uočen značajan porast slučajeva velikog kašlja, prema podacima Zavoda za javno zdravlje. Simptomi koji uključuju kašalj, bol u grlu, promuklost, povišenu temperaturu i bolove u mišićima sada su učestali među stanovnicima ovog područja.

Prema informacijama sa sajta Instituta „Batut“, reč je o izuzetno zaraznoj bakterijskoj infekciji disajnih puteva, koja posebno pogađa bebe do jedne godine, decu i mlade od 10 do 20 godina. Institut Batut ističe da je srednji intenzitet aktivnosti gripa zabeležen u prethodnoj nedelji, a najviše stope oboljevanja evidentirane su u uzrasnim grupama od 0 do 4 godine i 5 do 14 godina.

Do sada su potvrđeni tipovi virusa gripa A(H1)pdm09, A(H3) i B. Uprkos tome što grip može značajno uticati na najmlađe, rizik od oboljevanja odnosi se na sve uzrasne grupe.

Izdat je i upozoravajući apel da oboleli izbegavaju kontakt s odojčadima, novorođenčadima i malom decom, kako bi se sprečilo širenje bolesti. Takođe, naglašeno je da osobe zaražene velikim kašljem mogu biti infektivne četiri do pet nedelja.

Veliki kašalj može izazvati ozbiljne komplikacije, uključujući zapaljenje pluća, konvulzije i epizode prestanka disanja. U nekim slučajevima, posledice mogu biti fatalne. Institut Batut apeluje na građane da obrate posebnu pažnju na higijenu, izbegavaju kontakte sa zaraženim osobama, te da se pridržavaju preporuka stručnjaka kako bi smanjili rizik od oboljenja tokom ove sezone gripa.

Možda Vam se svidi i