Počinje testiranje dece za upis u prvi razred osnovne škole

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Prijava za upis u prvi razred osnovne škole počeo je preko portala eUprave 20. marta, počev od 00:00 sati, a upis u školu počinje danas, 1. aprila, kada kreću termini dolaska u školu, tačnije upisa i testiranja dece.

U osnovnim školama danas počinje testiranje dece za upis u prvi razred osnovne škole, a do sada je elektronskim putem, preko portala eUprave pristiglo 18.630 zahteva.

rema podacima gradske uprave za obrazovanje, za pohadanje prvog razreda osnovne škole u Sremskoj Mitrovici ove godine stasalo je 615 dece. Iako se očekuje da ovaj broj još može da varira, s obzirom da upis počinje 1. aprila, jasno je da je manji u odnosu na prošlu godinu.

Naime, prošle godine je u Sremskoj Mitrovici upisano 642 deteta u prvi razred osnovne škole, što znači da je ove godine taj broj manji za 27, odnosno za jedan ceo razred.

Pravilnikom je propisano da je upis u prvi razred za školsku 2024/2025. godinu obavezan za svu decu koja su napunila najmanje šest i po godina, a najviše sedam i po godina. Roditeljima je omogućeno da od 1. aprila na jednostavan način preko portala eUprave zakažu termin u željenoj osnovnoj školi za upis i testiranje budućih prvaka.

Rok za upis u prvi razred traje dva meseca.

Na Portalu eUprava dostupno je eZakazivanje termina za upis i testiranje deteta u osnovnoj školi.

Roditeljima je omogućeno da na jednostavan način, preko portala E-uprave i usluge E-zakazivanje zakažu termin za testiranje deteta i upis u prvi razred osnovne škole. Odlaskom u osnovnu školu u zakazanom terminu roditelji završavaju sve aktivnosti vezane za upis, bez potrebe da donose ijedan papirni dokument – izvod iz matične knjige rođenih, prijavu prebivališta, uverenje o pohađanju predškolskog programa i dokaz o obavljenom lekarskom pregledu deteta, jer će svi podaci biti pribavljeni po službenoj dužnosti elektronskim putem. Izuzetno, obavezno je doneti u školu lekarsko uverenje ukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi.

Takođe, sistematski pregled je obavezan za svako dete koje se upisuje u prvi razred. On se obavlja kod pedijatra, koji na osnovu pregleda drugih specijalista određuje procenu zdravstvenog stanja deteta, i na osnovu toga izdaje potvrdu koja se prilaže prilikom upisa deteta u osnovnu školu.

Za sve sistematske preglede uput izdaje pedijatar, kod kog se prvo odlazi, a potom i dolazi nakon završenih svih pregleda.

Pošto je osnovno obrazovanje u Srbiji obavezno, za roditelje koji ne upišu dete u prvi razred kazna je do 5.000 do 100.000 dinara.

Testiranje deteta obuhvata

 • Test emotivne zrelosti
 • Test socijalne zrelosti
 • Test intelektualne zrelosti

Sistematski pregled

 • Otorinolaringolog
 • Oftalmolog
 • Fizijatar
 • Logoped
 • Stomatolog
 • Laboratorijska analiza krvi i urina
 • Provera vakcinalnog statusa i vakcinacija

Sve lako i elektronski

Dokumenta ne prilažu roditelji, već se ona školi dostavljaju po službenoj dužnosti:

 • Izvod iz matične knjige rođenih
 • Uverenje o pohađanju predškolskog programa
 • Dokaz o lekarskom pregledu deteta
 • Dokaz o prebivalištu roditelja

Svaka osnovna škola je u obavezi da ponudi termine za upis i testiranje u periodu od 1. aprila pa do 31. maja. 

Kontakt podaci svih Osnovnih škola OVDE

Roditeljima je na Portalu eUprava na raspolaganju i imenik sa kontaktima svih osnovnih škola, kao i kontakt centar Ministarstva prosvete.

Možda Vam se svidi i