PIO: Osnovice za samodoprinose poskupele 14,6 odsto

Od strane Ozon
0 komentar

Republički fond za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) saopštio je danas da od uplate za januar 2024. godine važe nove osnovice osiguranja, koje su 14,6 odsto više u odnosu na prošlu godinu.
Građani mogu da se opredele za jednu od 13 osnovica osiguranja, nezavisno od stručne spreme koju imaju.

Prema Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, najniža osnovica osiguranja iznosi 35 odsto prosečne republičke zarade za prethodnih 12 meseci, što je 40.143 dinara, a najviša pet prosečnih plata, odnosno 573.470 dinara, dodaje se u saopštenju.

Doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje je 24 odsto, što znači da će se mesečni izdatak za samostalnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje kretati u rasponu od 9.634,32 do 137.632,80 dinara.

Iznosi osnovica osiguranja i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje važe za celu 2024. godinu i dostupni su građanima na sajtu Fonda i na oglasnim tablama u filijalama, dodaje PIO.
Građani koji se opredele za samostalnu uplatu doprinosa po osnovu člana 15 Zakona o PIO se podsećaju da je rok dospelosti 15. u mesecu za prethodni mesec.

Jednom izabrana osnovica može se promeniti, pod uslovom da se podnese novi zahtev.

Fond PIO dodaje da su građani koji ne žele više da uplaćuju samostalno doprinose u obavezi da podnesu zahtev za prestanak uplate.

Možda Vam se svidi i