Otkriveni ostaci manastira Svetog Đorđa i parohijske crkve Svih Svetih

Od strane Ozon
0 komentar

Na padinama Fruške gore prema Dunavu u mestu Rakovac kod Beočina, prema dosadašnjim istraživanjima koja su rađena, otkriveni su ostaci srednjevekovnog naselja. Pronađeni su predmeti iz neolita stari oko 7 000 godina, ostaci rimske vile iz trećeg, ili četvrtog veka, te ostaci manastira Svetog Đorđa kao i parohijske crkve Svih Svetih, koji se pominju u pisanim dokumentima još 1237.godine.

Ovaj lokalitet iščekuje arheologe, kako bi se moglo nastaviti sa daljim ispitivanjima.
Na višeslojnom lokalitetu Gradina, koji pripada kategoriji spomenika kulture od velikog značajana, prva istraživanja počela su 1963.godine, i trajala do 1978.godine.
Posle 15 godina, iskopavanja za novim dokazima, iz starijeg gvozdenog doba, nalazište je dugo godina bilo u korovu, a meštani su razvlačili sa njega građevinski materijal, da bi se pre pet godina, arheolozi ponovo vratili na njega.

Na njemu su ostali zidovi trobrode crkve i manastira, jedan deo građevinskog materijala rimske vile iz trećeg ili četvrtog veka, deo pečenog zemljanog posuđa iz neolita – kažu u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, čiji arheolozi su radili na istražnim radovima.
U muzej je dospelo 12 bronzanih predmeta, kućni predmeti od pečene zemlje, rimska opeka, nekoliko cigala iz trećeg veka sa natpisima, fragmenti mermernih ploča, oltarske pregrade u manastiru Svetog Đorđa te livene ikone od bronze Bogorodice na
prestolu, dok je u kružnim medaljonima na ćoškovima lik Isusa Hrista sa kružnim nimbusom i svitkom u ruci, ikona Svetog Pantelejmona, Svetog Prokopija rađena na bronzanom limu, te fragmenti drugih fresaka livenih u bronzi. Uz to je i fragment
topovske cevi, sablje, strele za samostrel, te deo uzengija i druge konjske opreme kovane u gvožđu. U areheološki muzej u Zagrebu iz Rakovca, dospela je jedna ručica brave relikvijara, rađena u bronzi, pozlaćena.
-Pronađeno je mnogo značajnih predmeta, koji nas obavezuju da nastavimo istraživanje i da konačno zaštitimo ovaj lokalitet, kako se ne bi dalje razvlačili dokazi od neolita do srednjeg veka- naglašavaju u Muzeju Vojvodine.


Selo Rakovac nalazi se na samim padinama Fruške gore. Od Beočina je udaljeno 4 km a od Novog Sada 13km. Mesto je nastalo kao prnjavor, naselje manastirskih kmetova pored manastira Rakovac sagrađenog u 16 veku.Tokom poslednjih 50 godina migracijama selo je obnovljeno doseljenicima u potrazi za poslom tada u fabrici cementa Beočin.

Možda Vam se svidi i