Održana prva radionica „Web detektivi“ u školi „Slobodan Bajić Paja“: Fokus na digitalnoj bezbednosti dece

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U eri sveprisutnih digitalnih tehnologija, zaštita dece na internetu postaje imperativ. Sa porastom broja dece koja svakodnevno koriste internet, rizici koji vrebaju na mreži postaju sve veći. Upravo zato, Centar za nestalu i zlostavljanu decu (CNZD) ove godine sprovodi projekat „Web detektivi“ u školama širom Vojvodine.

Prva radionica pod nazivom „Bezbednost dece na internetu“ održana je u mitrovačkoj školi „Slobodan Bajić Paja“. Ova škola je prva u Sremskoj Mitrovici i među prvima u Vojvodini koja je domaćin ovom edukativnom programu.

Igor Jurić, direktor CNZD, istakao je važnost ovog projekta tokom predavanja u školi: „Cilj projekta ‘Web detektivi’ je da nauči decu, nastavnike i roditelje kako da se zaštite od neprijatnosti koje vrebaju na internetu.“

Jurić dodaje da sadržaji koji nisu primereni uzrastu dece, kao što su oni koji zagovaraju nasilje, predstavljaju poseban rizik. O tome svedoči i Slobodan Nedić, otac devojčice tragično nastradale u majskom masakru u beogradskoj školi “Ribnikar” i edukator u CNZD. Nedić je naglasio važnost da deca prvo samostalno prepoznaju šta je za njih dobro, a šta potencijalno opasno na internetu.

„Ova radionica je bila pokušaj da deca sama shvate šta je za njih dobro, a šta može da ih povredi. Kada prepoznaju nepoželjne stranice na internetu, onda oni, kao mali ‘web detektivi’, treba to da prijave. Nakon toga, Centar za nestalu i zlostavljanu decu će te sadržaje uvrstiti na odgovarajuće liste“, objašnjava Nedić.

Projekat „Web detektivi“ predstavlja korak napred u podizanju svesti o digitalnoj bezbednosti i edukaciji dece, nastavnika i roditelja o potencijalnim rizicima i merama zaštite na internetu.

Možda Vam se svidi i