Obnova sećanja na pesnike Velikog rata: Prigodan program u Čitaonici Biblioteke „Gligorije Vozarović“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U susret Svetskom danu poezije, koji se obeležava 21. marta, Čitaonica Biblioteke „Gligorije Vozarović“ u Sremskoj Mitrovici postaće poprište prigodnog programa pod nazivom „Pesnici Velikog rata“. Ovaj književni događaj ima za cilj obnovu sećanja na istaknute srpske pesnike koji su bili aktivni tokom Prvog svetskog rata, izražavajući kroz svoju poeziju lične i kolektivne sudbine naroda u tom vremenskom periodu.

Program je inicirala Književna zajednica Sremske Mitrovice uz podršku Biblioteke „Gligorije Vozarović“, s namerom da oda počast pesnicima čije su stihove oblikovali događaji Velikog rata, istovremeno podsećajući na njihov značaj u srpskoj književnosti i istoriji.

Učesnici programa biće članovi Književne zajednice Sremske Mitrovice, a osvetliće istorijski kontekst i značaj poezije pesnika Velikog rata istoričari Vladimir Mabetović i Aleksandar Sladojević. Uz poetske interpretacije, muzički deo programa doprineće Strahinja Živanović, Dejan Nenadović, Hajrudin Durmanović, Branislav Veselinović i Miloš Zubović.

Ova svečanost ima za cilj da podseti na značaj i uticaj poezije u vremenima sukoba, istovremeno proslavljajući nasleđe i doprinos srpskih pesnika Velikom ratu. Svi zainteresovani pozvani su da se pridruže ovom književnom događaju i učestvuju u očuvanju sećanja na velikane srpske književnosti.

Možda Vam se svidi i