Nedolazak na vojnu vežbu: Ako vam stigne poziv za vojnu vežbu, a ne odazovete se, možete dobiti novčanu kaznu

Od strane Ozon
1 komentar

Građani Srbije koji su deo vojnog rezervnog sastava a kojima stigne poziv za učešće u vojnim vežbama, odazivanje na ove pozive zakonska je obaveza, a nedolazak ili neopravdano izostajanje može rezultirati novčanim ili čak zatvorskim kaznama.

Ministarstvo odbrane je nedavno na svom sajtu objavilo informaciju o pozivanju lica iz rezervnog sastava kako bi im saopštilo raspored i detalje vojnih vežbi koje će se odvijati.

Jednodnevne vežbe za Sremskoj Mitrovici su planirane za 8. 6. 2024. godine, dok će višednevne vežbe biti održane od od 3. do 14. 6. 2024. godine i od 3. do 17. 6. 2024. godine.

Sukladno Zakonu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, osobe iz rezervnog sastava mogu biti pozvane na vežbu najviše 90 dana u toku jedne kalendarske godine.

Međutim, postoji mogućnost odgađanja ili prekidanja vežbi u slučajevima kao što su bolest, služenje vojnog roka člana domaćinstva, polaganje ispita, učešće na međunarodnim sportskim događajima ili manifestacijama iz oblasti nauke i umetnosti, kao i u situacijama smrtnih slučajeva ili ozbiljnih bolesti u porodici. Takođe, nepogode koje dovedu do teškog materijalnog položaja takođe mogu uzrokovati odgađanje vežbi.

Zahtev za odlaganje vežbi se podnosi teritorijalnom organu nadležnom za evidenciju unutar osam dana od prijema poziva za vežbu.

Rezervistima koji su zaposleni tokom obuke sleduje nadoknada zarade u visini njihove prosečne zarade iz poslednjih 12 meseci pre poziva. Osobe iz rezervnog sastava koje samostalno obavljaju delatnost tokom obuke dobijaju naknadu na osnovu osnovice za obračun doprinosa za socijalno osiguranje.

Za one koji nisu osigurani putem zaposlenja, poljoprivrede ili ne primaju penziju ili novčanu nadoknadu zbog privremene nezaposlenosti, obezbeđena je novčana naknada koju određuje Vlada.

Važno je napomenuti da nedolazak na vojnu vežbu bez opravdanog razloga nosi mogućnost novčane kazne u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara ili kazne zatvora do 60 dana.

Sve informacije o rasporedu i kalendaru vežbi pročitajte OVDE.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Dušan 06.06.2024. - 10:49 am

Da li ja mogu barem da odložim tu vojnu vežbu? Naime imam svega 64 godine, te spadam sigurno u rezerviste, pošto omladinci NEĆE NIPOKOJU CENU, i spremili su kofere za bežaniju negde „preko“, ukoliko im stigne poziv za vojnu vežbu! Imam problem sa bruhom, srcem, kičmom, i čekam da mi se zakaže verovatno za godinu dana magnetna rezonanca glave, a čekam i termin za ultrazvuk prostate!? Zbog koje godine više, i pomenutih hiruških i nehiruških intervencija, ne mogu da trčim, a i hodanje mi pretstavlja problem! Ne mogu dugo da stojim, ali ni da sedim, jer su mi propali kukovi! Zbog svega nabrojanog, bih zamolio odlaganje mog učešća na vojnim vežbama, do oporavka!? Postoji još jedan problem! Mada sam davno ponosno odslužio vojni rok u JNA, bio sam i odličan strelac! Sada je i to poroblem, jer imam loš vid, tj koristim barem 4 razne dioptrije! Za čitanje +4, za TV +2, auto vozim sa +1, za kopjuter koristim +2,5, te mi pretstavlja problem gađanje puškom! Ako stavim kineske naočari za auto, tada uopše ne vidim nišan, a ako stavim +4 za nišan, tada mi je sve dalje od 2m mutno, te ne vidim ni šumu, a kamoli neku“metu“! Pošto ne smem da dižem teško (granate npr), mogu da vučem onaj kanap za opaljivanje topa! To sam video na YouTube! U ratu u Ukrajini dvojica utovaraju granatu i punjenje, jedan zatvara zatvarač, komandir nišani i podešava ekevaciju, i naređuje „ogonj“, a jedan ( ja odgovaram ta to, jer sam i nagluv), povlači kanap i opaljuje iz haubice 155 mm! „Ogonj“! Znači, kad se oporavim, može vojna vežba, VES – „artiljerac opaljivač-„Ogonjista“! P.S. znam da ovo nećete objaviti, ali bar sam ulepšao dan vama, pa i sebi! P.S. na P.S. Da smo ponosna, hrabra i rodoljubiva zemlja, kao što nismo, ne bi bilo ni potrebe za ovakvim tekstovima poput ovog vašeg! Pozdrav od deda Dušana, bivšeg pripadnika specijalca JNA, 5 puk VOJIN (Vazdušno Osmatranje, Javljanje I Navođenje, za neupućene golobrade omladince spremnih kofera)!

Odgovori

Ostavi komentar