Najskuplja njiva u Srbiji prodata za oko milion evra. U Sremu cene od 15.000 do 30.000 evra po hektaru

Od strane Ozon
0 komentar

Najskuplje plaćena njiva nalazi se na teritoriji grada Novog Sada, u selu Rumenka. Kako je objavio Republički geodetski zavod (RGZ), to poljoprivredno zemljište prodato je u četvrtom kvartalu prošle godine za 50 evra po metru kvadratnom, piše Politika

„Parcela je površine nešto manje od dva hektara, tačnije 19.970 metara kvadratnih, i za nju je plaćeno 998.500 evra. To znači da hektar košta 500.000 evra. To je najskuplja oranica koja je ikada prodata u Srbiji. Do ove prodaje najskuplji hektar plaćen je 400.000 evra, a nalazio se u Kaću kod Novog Sada”, naveo je RGZ.

Vladimir Rafajlović iz poznate novosadske agencije za nekretnine, navodi da je ovde verovatno reč o zemljištu za koje može da se izvrši prenamena.

„Ono se nalazi u industrijskoj zoni, a vodi se kao poljoprivredno zemljište. Ovakvo zemljište je skupo jer njemu može da se promeni namena. Poljoprivredno zemljište kome ne može da se promeni namena najskuplje je u Bačkoj. Cene skaču i u Sremu, gde je zemljište pogodno za vinogradarstvo i voćarstvo. U ovim predelima Vojvodine je najkvalitetnija zemlja, pa se cene kreću od 15.000 do 30.000 evra po hektaru. Najjeftinije zemljište je u Banatu, jer je i najgoreg kvaliteta”, navodi Rafajlović.

Najskuplja njiva prodata za 3,5 miliona evra

U poslednjem kvartalu 2023. godine najskuplje prodata njiva je u opštini Vrbas i za nju je novi vlasnik platio 3,5 miliona evra, saopštio je RGZ.

„Budući vlasnik je tu sumu platio za 249 hektara”, naveo je RGZ.

Politika

Možda Vam se svidi i