Na putevima u Srbiji poginulo 11 ljudi, a godina tek počela

Od strane Ozon
0 komentar

Rezultati pojačane kontrole saobraćaja tokom novogodišnjih i božićnih praznika pokazuju da je više od 1.250 vozača vozilo pijano, a od početka godine u nesrećama je poginulo 11 ljudi.

„Saobraćajna policija je tokom novogodišnjih i božićnih praznika radila pre svega na otkrivanju najtežih prekršaja. Više od 1.250 vozača je zatečeno da upravlja pod dejstvom alkohola, od tog broja više od 420 njih je zadržano. Otkriveno je i 60 vozača koji su upravljali drogirani“, rekao je za Tanjug pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan.

On je podsetio vozače na obavezno korišćenje zimske opreme, pre svega zimskih pneumatika, ali i posedovanje zimske opreme u vozilu – lance i navlake za pneumatike za trenje da bi mogli u slučaju pojave snega i leda na kolovozu adekvatno da reaguju.

„Za pešake je apel pre svega da se uvere da mogu bezbedno da izvrše radnju. Svedoci smo da se sada koriste kapuljače koje smanjuju vidokrug. Imali smo situaciju da je došlo do obaranja pešaka zbog vidokruga visokih vozila“, rekao je Belencan.

Prema njegovim rečima, od početka godine 11 osoba je poginulo u saobraćajnim nesrećama i u tom broju dominiraju vozači.

„Najčešći uzrok je neadekvatna brzina, nije se prilagodila uslovima stanja kolovoza. Međutim, ukupno gledano stanje bezbednosti saobraćaja je mnogo povoljnije nego što je to bilo prethodne godine ili proteklih godina, recimo 2019“, rekao je Belencan.

AUTOR Tanjug

Možda Vam se svidi i