Mladić skočio u Ledinačko jezero sa deset metara, na društvenim mrežama upozorenja na opasnost

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Muškarac koji je na Ledinačkom jezeru odlučio da pokaže svoju hrabrost skokom u jezero sa drveta, podelio je društvene mreže. Dok se jedni dive njegovom činu i hvale ga, drugima pišu gotovo istu stvar – ovako se gine.

Jedno od bisera Fruške gore, Ledinačko jezero, iako nije dozvoljeno kupanje na njemu, raj je za one koji žele da se rashlade tokom visokih temperatura. Ipak, nekima ovaj vid relaksacije nije bio dovoljan za uživanje, pa su posegnuli za malo ekstremnijim sportovima. Mladić iz Srbije popeo se na krošnju drveta, na nekih desetak metara od površine jezera i skočio u vodu, piše Blic.rs.

Skokovi u vodu nisu nepoznanica, i na dosta mesta u Srbiji i regionu svake godine se tradicionalno održavaju takmičenja, ali u ovom slučaju, sudeći po reakcijama, neimenovani momak se kockao sa vlastitim životom. Nažalost, svedoci smo da se neki od skokova u ovakvim uslovima završe sa teškim povredama, a nekad čak i sa smrtnim ishodom.


Mesto sa kojeg je skakao opasno po život

Sam prilaz jezeru gde je skakao je veoma strm i šumovit, a kako se vidi na snimku objavljenom na Instagram profilu 192.rs, mesto sa koga je skočio, odnosno, drvo, nebezbedno je i nije adekvatno za ovakav vid rekreacije.

Dok je jedan deo kupača bio oduševljen, ostali su gledali momka šta radi u šoku.

– E, gledaj ovo. Jel si lud! Odakle!?… Svaka čast – čuo se jedan od komentara tokom snimka, nakon čega je nastupio aplauz kada je momak skočio u vodu.

Na društvenim mrežama komentari su bili nešto drugačiji.

– Da mu se nešto desilo, ne daj Bože, opet bi nedužni ljudi bili krivi. Upravo zbog takvih je jezero zatvoreno za kupanje – napisala je jedna Mirjana.

Na to su se samo nadovezali ostali članovi stranice: „Ovako se postaje invalid“, „Ludost“, „Glupost“, „Ludost čista, kad mu pukne pršljen jer mišići što drže kičmu ne mogu da izdrže udar u vodu, pitaće sam sebe u invalidskim kolicima.“, „Ovi mu još i tapšu“, samo su se nizale osude.

Sem mladića, opomenjujući komentari su se nizali i na račun „navijača“.

– Ovde niko nije normalan, ni ovaj što skače, a ni ovi što aplaudiraju – glasio je stav jedne Dane.


Zašto su opasni skokovi u vodu

Skokovi u vodu mogu izgledati atraktivno i uzbudljivo, ali nose sa sobom ozbiljne rizike koji mogu imati teške posledice. Evo nekoliko ključnih razloga zašto su skokovi u vodu opasni:


Povrede glave i vratne kičmene moždine

Jedan od najvećih rizika skakanja u vodu je mogućnost povreda glave i vratne kičmene moždine. Ako osoba pogrešno proceni dubinu vode ili udari u podvodnu prepreku, može doći do ozbiljnih povreda, uključujući frakture lobanje, potrese mozga, ili čak paralizu.


Povrede kičme

Nepravilno izvođenje skokova, naročito u plitku vodu, može rezultirati povredama kičme. Takve povrede često zahtevaju dugotrajnu rehabilitaciju i mogu trajno uticati na kvalitet života.


Utapanje

Skokovi sa velike visine mogu izazvati dezorijentaciju prilikom ulaska u vodu. Ovo može dovesti do paničnog stanja, gubitka svesti i, u najgorem slučaju, utapanja. Čak i iskusni plivači mogu biti izloženi ovom riziku ako su povređeni tokom skoka.


Skriveni rizici

Prirodna vodena područja poput reka, jezera i mora često kriju podvodne prepreke kao što su stene, grane ili otpad. Ove prepreke mogu biti teško uočljive sa površine i mogu izazvati ozbiljne povrede prilikom skoka.


Nedovoljno procenjena dubina vode

Mnogi skakači pogrešno procenjuju dubinu vode, što može dovesti do sudara sa dnom ili podvodnim objektima. Ovo je posebno opasno u prirodnim vodama gde dubina može varirati zbog promena u nivou vode.


Pogrešna tehnika

Skakanje bez pravilne tehnike može rezultirati povredama. Čak i mali propusti, poput lošeg položaja tela ili nepravilnog ulaska u vodu, mogu izazvati ozbiljne posledice.

Izvor: Blic

Možda Vam se svidi i

Ostavi komentar