Ministarstvo poljoprivrede saopštilo: Podsticaji po hektaru samo na osnovu vlasništva, zakupa ili komasacije

Od strane Ozon
0 komentar

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izdalo je obaveštenje poljoprivrednim proizvođačima u vezi sa procedurom prijavljivanja za podsticaje po hektaru. Trenutno, putem platforme eAgrar, nije predviđeno dodavanje posebne izjave o obrađivanju zemljišta, već se osnov za subvencije može utvrditi isključivo na osnovu dokaza o vlasništvu, ugovora o zakupu ili komasaciji.

Ovo saopštenje odražava trenutno stanje procedura, ali ministarstvo ističe da je u toku rad na izmeni Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju. Ova izmena će omogućiti poljoprivrednicima da se upišu u eRPG (Elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava) na osnovu posebne izjave overene kod notara, uz krivičnu i materijalnu odgovornost. Ova izjava će garantovati da je navedena parcela ona koju obrađuje poljoprivrednik, što će biti dokumentovano nadležnim inspekcijama tokom provere.

Ovim merama ministarstvo nastoji da unapredi procese prijavljivanja za podsticaje i da osigura transparentnost i pouzdanost sistema.

Možda Vam se svidi i