Ministar Milićević predstavio program Vlade Srbije za decu iz dijaspore u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom, Đorđe Milićević, danas je posetio Sremsku Mitrovicu gde je gradonačelnici Svetlani Milovanović predstavio program Vlade Srbije usmeren na organizaciju tematskih letnjih kampova za decu srpskog porekla koja žive u rasejanju.

Jedan od strateških ciljeva Vlade Srbije, koji je postavio predsednik Republike Aleksandar Vučić, jeste očuvanje nacionalnog identiteta srpskog naroda koji živi van granica Srbije. „Integracija u državama u kojima žive nikako ne sme biti na štetu srpskog jezika, kulture i vere, a za to moramo svi zajedno da radimo – i naša udruženja koja deluju van Srbije i sve državne institucije, a ne samo jedno ministarstvo, kao i lokalne samouprave širom naše zemlje,“ istakao je ministar Milićević.

Tokom 2023. godine u letnjim kampovima za mlade, koje je Vlada Srbije organizovala na 22 lokacije širom Srbije, boravilo je više od 5.000 mališana iz dijaspore. „Ideja je bila da tim programom radimo na očuvanju srpskog kulturnog, etničkog i verskog identiteta kod mladih iz rasejanja, kao i da ih podstaknemo na povratak u maticu kroz afirmaciju i prezentaciju potencijala Srbije. Da jačamo njihov patriotski duh. Nakon što su kampovi završeni, kroz razgovor sa svim tim mališanima koji su u njima bili, apsolutno sam siguran da smo u potpunosti ostvarili ideju i cilj programa. Upravo zbog toga rešili smo da i ove godine organizujemo kampove u saradnji sa lokalnim samoupravama, kao i da oni postanu tradicionalni,“ naglasio je ministar Milićević, podsetivši da je prošle godine prvi kamp za mlade iz dijaspore održan upravo u Sremskoj Mitrovici.

Ministar je posebno istakao važnost da mladi koji žive u rasejanju uvek znaju da je Srbija njihova kuća, da oni ovde nisu gosti već svoji na svome. „Mi smo jedan narod gde god bili i moramo biti jedinstveni,“ istakao je ministar Milićević. Takođe, ministar je posebno zahvalio gradonačelnici na kampu koji je prethodne godine organizovan u Mitrovici, prenoseći veoma pozitivne utiske mališana koji su u njemu boravili.

Gradonačelnica Sremske Mitrovice zahvalila je ministru što je podržao ideju da se i ovog leta organizuje kamp za mlade iz dijaspore upravo u njenom gradu. Istakla je da je prethodne godine 125 mališana iz 11 država učestvovalo u Eko kampu „Zasavica“ gde su pored predavanja i nastave u prirodi usavršili znanje srpskog jezika, ali i obišli kulturno-istorijske spomenike u Sremu, kao i manastire na Fruškoj gori.

Možda Vam se svidi i