Laćarak se priprema za nesvakidašnje takmičenje: Krunjenje kukuruza i pravljenje kule od čokova

Od strane Ozon
0 komentar

Laćarak/Sremska Mitrovica – U Laćarku se uveliko priprema za jedinstveno takmičenje koje će se održati od 17. do 20. marta pod nazivom „Prelo u našem šoru“. Ovo nesvakidašnje okupljanje planirano je da se održi u sali Mesne zajednice Laćarak, obećavajući mnoštvo zanimljivih aktivnosti i tradicionalnih običaja.

Glavni događaj tokom „Prela u našem šoru“ biće takmičenje u krunjenju kukuruza i pravljenju kule od čokova, koji su deo bogate poljoprivredne tradicije ovog područja. Međutim, ovo nije jedina atrakcija koja će privući posetioce. Tokom četiri dana trajanja događaja, posetioci će imati priliku da učestvuju u raznovrsnim radionicama i aktivnostima koje čuvaju duh tradicije.

Radionice će obuhvatiti izradu biljnih krema, pletenje vezova, kao i pripremu kulinarskih specijaliteta po starim receptima naših baka. Posebno zanimljiv deo biće radionica na kojoj će deca zajedno sa bakama praviti tradicionalni bakin kolač, dok će udruženje pripremati tradicionalne kolače kako bi se sačuvala bogata kulturna baština Laćarka.

Inicijativa za organizaciju ovog događaja potekla je iz učionica škole „Triva Vitasović Lebarnik“, gde su mladi filantropi i članovi udruženja „Dečiji svet“ došli na ideju da okupe zajednicu kroz tradicionalne aktivnosti i običaje. Njima se pridružilo i Udruženje „Laćarkuše“. Ideja je da se oživi sećanje na prošlost i da se mladi upoznaju sa načinom života svojih predaka kroz tradicionalne igre, običaje i veštine.

Ova jedinstvena manifestacija podržana je finansijski od strane Fondacije Ane i Vlade Divca, što omogućava organizatorima da pruže besplatne radionice i aktivnosti za sve zainteresovane učesnike. Prijave za učešće u timovima su otvorene, a zainteresovani se mogu prijaviti putem telefona na broj 060 0 650 355 ili putem e-pošte na adresu krsmanovicmirjana@yahoo.com.

„Prelo u našem šoru“ obećava da će doneti sjedinjenje generacija, očuvanje tradicije i nezaboravan doživljaj za sve posetioce koji žele da se upuste u čaroliju prošlosti i zajedničkog okupljanja.

Možda Vam se svidi i