Kolike su kazne za nepropisno parkiranje, neregistrovano vozilo i neplaćeni parking

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Vozači koji se odluče da ignorišu zakonske propise o registraciji vozila i parkingu rizikuju značajne novčane kazne, a oštre sankcije mogu se primeniti širom Srbije.

Zakon o bezbednosti saobraćaja precizno definiše kazne za vožnju neregistrovanog vozila. Minimalna kazna za vožnju takvog vozila iznosi 10.000 dinara, dok se kazne povećavaju kako se vreme od poslednje registracije produžava. Vožnja automobila koji nije ni registrovan niti odjavljen može biti kažnjena novčanim iznosom od 20.000 do 40.000 dinara, uz mogućnost zatvora do 30 dana, 6 kaznenih poena i zabranu vožnje od najmanje 3 meseca.

Nepropisno parkiranje takođe može rezultirati visokim kaznama. Ove kazne variraju od 5.000 do 25.000 dinara, u zavisnosti od mesta gde je vozilo nepropisno parkirano. Minimalna kazna od 5.000 dinara primenjuje se za parkiranje na trotoarima ili u sporednim ulicama. Najviša kazna od 25.000 dinara primenjuje se za parkiranje na pešačkim prelazima, žutim trakama ili tramvajskim šinama.

Kazne za nepropisno parkiranje mogu se prepoloviti ukoliko se plate u roku od 8 dana.

U slučaju neplaćanja parkinga na obeleženim parkiralištima, kazne variraju od grada do grada. U nekim lokalnim samoupravama, kazne se kreću od 1.000 do 1.800 dinara, dok u drugima mogu preći 2.000 dinara. Mogućnost prepolovljenja kazne ukoliko se plati u roku od 8 dana takođe može varirati u zavisnosti od grada.

U Sremskoj Mitrovici, kazna za neplaćanje parking mesta ili prekoračenje vremena parkiranja iznosi 1.000 dinara. Vozačima u gradu ostavljena je mogućnost da ukoliko taj ceh namire u roku od 8 dana, kaznu plate upola manje – 500 dinara.

Možda Vam se svidi i