Katastar: U prva dva meseca podneto četiri puta više zahteva nego prethodne godine

Od strane Ozon
0 komentar

U prva dva meseca primene novog, digitalizovanog sistema za upis u katastar, advokati su podneli 14.347 zahteva što je oko četiri puta više nego u istom periodu prethodnih godina.

Više od 55 odsto pristiglih zahteva podneto van uobičajenog radnog vremena i tokom vikenda, što pokazuje da je novi sistem upisa starih isprava u katastar u skladu sa potrebama i navikama građana, saopštio je Republički geodetski zavod.

Zahvaljujući novim zakonskim rešenjima, broj advokata profesionalnih korisnika katastra je povećan za čak 1.150 i danas iznosi ukupno 4.511 dok je broj geodetskih organizacija 681.

To praktično znači da umesto tradicionalnih 170 fizičkih šaltera, građani sada imaju preko 5.000 elektronskih šaltera koji rade 24 sata dnevno, rokom cele godine i da građanima za rešavanje sličajeva vezanih za nepokretnosti više ne moraju da traže „veze i kombinacije“, navodi se u saopštenju.

„Tokom prethodna dva meseca se potvrdilo i da usluge advokata nisu naplaćivane kako su zlonamerni pojedinci plasirali u medijima pokušavajući da izazovu nezadovoljstvo građana, već je tržište formiralo drugačije cene prilagođene realnosti“, ističe se u saopštenju.

Spisak svih profesionalnih korisnika – advokata i geodetskih organizacija dostupan je građanima na sajtu RGZ-a www.rgz.gov.rs, klikom na polje „Upis u katastar“. 

Možda Vam se svidi i