Kako je susret sa Novakom Đokovićem oblikovao njenu tenisku karijeru i odveo je od Minhena i do Sremske Mitrovice

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Jelena Stojanović nosi u sebi priču o hrabrosti, odlučnosti i ljubavi prema tenisu. Tenisarka poreklom iz Srbije koja je stekla zapažene rezultate i uspela da se upiše na WTA listu tenisera, iz Australije je stigla do Sremske Mitrovice, gde je otkrila novu strast prema životu.

Rođena u Pertu, Australija, poreklom iz Ćuprije, Jelena je oduvek imala tenis u krvi. Njena ljubav prema ovom sportu rodila se veoma rano, i već sa četiri godine počela je da se bavi tenisom, a profesionalne časove je uzimala od svoje sedme godine. Iako je rođena i odrasla na drugom kontinentu, Jelena je uvek nosila u sebi duboku vezu sa Srbijom, koju je osetila kroz srpski jezik i kulturu koji su bili deo njenog svakodnevnog života.

Ipak, njena priča nije bila bez izazova. Iako je postigla zapažene rezultate u Australiji, Jelena je odlučila da svoju tenisku karijeru nastavi u Evropi, gde je pronašla svoj put ka profesionalizmu. Ovaj izbor nije bio lagan, ali je bio hrabar korak ka ostvarenju njenih snova.

„Počela sam da treniram tenis sa samo četiri godine, ali sam ozbiljne treninge počela da uzimam sa sedam. Od tog trenutka, tenis je postao moja strast i glavna posvećenost. Sećam se kada je Novak Đoković došao u moj rodni Pert, taj događaj me je kao dete inspirisao i motivisao da se pokažem u svetu tenisa. Bio je taj koji je prepoznao moj talenat i preporučio mojim roditeljima da nastavim školovanje na teniskoj akademiji u Minhenu. Iako sam imala izazove u saradnji sa teniskim savezom u Australiji, odlučila sam da nastavim svoju karijeru u Evropi. To je bila odluka koja mi je omogućila da rastem i razvijam se kao teniserka, i za to sam veoma zahvalna.“

Tokom svoje karijere, Jelena je osvojila brojne titule i postigla zapažene rezultate. Bila je prva u svojoj generaciji u Australiji, top 10 u Australiji, prva u zapadnoj Australiji, osvojila je osam dubl titula i dosegnula 530. mesto na WTA listi u dublu. Međutim, tenis je zahtevao mnogo od nje, kako fizički tako i emotivno. Pritisak takmičenja, kao i finansijski tereti, postali su teški tereti koje je nosila na svojim leđima.

Nakon operacije ruke i izazova koje je donela pandemija, Jelena je donela odluku da pređe na trenerski posao. Danas, vodi svoju tenisku školu u Australiji, gde prenosi svoje znanje i strast prema ovom sportu mladim generacijama.

Jelena osim strasti prema tenisu, voli i putovanja. Jedno od mnogih putovanja je dovelo i do Sremske Mitrovice. 

„Imala sam sreću da upoznam Rajka iz Sremske Mitrovice u Minhenu dok sam tamo živela. Naša prijateljstva počela su zbog zajedničke veze sa jednom od najlepših evropskih gradova. Tamo sam provodila vreme školujući se na teniskoj akademiji Nikole Milića, gde sam takođe stekla i najbolju prijateljicu. Sreća me je pratila i kada sam otkrila Sremsku Mitrovicu, grad u kojem sam pronašla mnogo lepote i topline. Oduševljena sam kulturom, uređenošću i bogatom ponudom aktivnosti koje ovaj grad pruža. Zavolela sam ovo mesto toliko da sam odlučila da ovde dočekam Novu godinu, jer su mi Sremska Mitrovica i njene divne uspomene postale neodoljivi. Ovaj grad je za mene mnogo više od samo mesta koje sam posetila – on je postao deo mene.“

Upoznavši Sremsku Mitrovicu tokom leta 2023. godine, Jelena je pronašla „novi dom“ i otkrila lepote ovog grada. Privučena prijateljstvom, kulturom i ambijentom, odlučila je da ponovo poseti ovaj grad za proslavu Nove godine. Oduševljena lepotom grada i prijateljskom atmosferom, oseća se kao da je pronašla deo sebe u Sremskoj Mitrovici.


„Kroz svoju sportsku karijeru naučila sam mnogo važnih životnih lekcija, ali jedna od najvažnijih je da život nije samo tenis. Iako mi je tenis donosio mnogo lepote i ispunjenja, shvatila sam da postoji mnogo više od toga. Sada uživam u jednostavnim trenucima života, poput ispijanja kafe sa prijateljima u prelepom gradu poput Sremske Mitrovice. Ovaj grad je postao mesto gde se osećam kao kod kuće, gde nalazim inspiraciju i radost. Zavolela sam svaki kutak ovog grada i jedva čekam da se vratim iznova i ponovo otkrijem sve njegove čari.“

Možda Vam se svidi i