Kako da dobijete subvencije za energetsku efikasnost – Prva tribina u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Ministarstvo rudarstva i energetike, uz podršku Svetske banke, pokrenulo je nacionalnu kampanju pod nazivom „Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade, solarne panele?”. Kampanja će obuhvatiti seriju od 12 tribina, a prva je održana danas u Sremskoj Mitrovici.

„Poznato je da u Srbiji trošimo tri puta više energije od evropskog proseka, zbog čega smo prošle godine uspeli da sanaciju sprovedemo u preko 30.000 domaćinstava. Ove godine smo potpisali ugovore sa 137 lokalnih samouprava, od kojih su 44 obezbedile posebna sredstva za socijalno ugrožene kategorije, odnosno energetski ugrožene kupce. Cilj nam je da do 2027. godine, uz podršku Svetske banke, energetski saniramo 50.000 domaćinstava,” izjavila je Maja Vukadinović, pomoćnica ministarke rudarstva i energetike za energetsku efikasnost i klimatske promene.

Na tribini su građani mogli da se informišu o uslovima za podnošenje prijava, neophodnoj dokumentaciji i proceduri. „Sam proces je vrlo jednostavan, svi obrasci su laki za popunjavanje. Od trenutka objavljivanja javnog poziva ostavljamo rok od 30 dana za podnošenje prijava,” dodala je Vukadinović.

Sremska Mitrovica već četvrtu godinu zaredom učestvuje u projektu subvencionisanja energetske sanacije domaćinstava. „Ove godine smo izdvojili 10 miliona dinara za subvencionisanje građana koji se prijave na javni poziv. Građani mogu konkurisati za zamenu stolarije, kotlova, ugradnju toplotnih pumpi, solarnih panela, fasade i druge mere,” rekao je Miloš Mišković, predsednik komisije za energetsku sanaciju u Sremskoj Mitrovici.

„Prošle godine smo izdvojili manji iznos, ali ove godine smo obezbedili 20 miliona dinara, od kojih će 3 miliona biti namenjeno energetski ugroženim kupcima. Oni će moći da dobiju do 90% subvencije za mere energetske sanacije,” dodao je Mišković.

Ministarstvo rudarstva i energetike kroz program Vlade Srbije dodeljuje subvencije za mere energetske efikasnosti u stanovima i porodičnim kućama, do 65% vrednosti investicije. Novina je da se ove godine raspisuju i posebni javni pozivi za energetski ugrožene kupce u 44 lokalne samouprave, koji će moći da dobiju subvencije do 90% ukupne vrednosti energetske sanacije.

Na današnjoj tribini građani su dobili neophodne informacije o prijavi za subvencije, kao i o prednostima ulaganja u energetsku efikasnost.

Očekuje se da će konkurs biti raspisan do kraja meseca i dalje sukcesivno u narednim mesecima. Sredstva koja će biti izdvojena u Sremskoj Mitrovici, ukupno, iznose 20 miliona dinara.

Možda Vam se svidi i