Izjednačava se položaj zaposlenih porodilja koje su morale da održavaju trudnoću u odnosu na one koje to nisu morale

Od strane Ozon
0 komentar

Predsednica udruženja „Mame su zakon“, Tatjana Macura, istakla je da je 14. februara stupila na snagu odluka Ustavnog suda koja značajno menja položaj zaposlenih porodilja. Ova odluka predstavlja korak napred ka izjednačavanju prava porodilja koje su morale da održavaju trudnoću i onih koje to nisu morale.

„Ovo posebno znači ženama koje teško dolaze do stalnog zaposlenja u najreproduktivnijem periodu života. Nadamo se da će se uskoro i položaj trudnica preduzetnica učiniti boljim, odnosno da će se izmeniti Zakon o zdravstvenom osiguranju tako da i one buduće mame koje vode samostalno svoje poslove imaju pravo na sto odsto naknade kada žele da im posao ostane aktivan, a moraju da održavaju trudnoću,“ rekla je Macura.

Pre stupanja na snagu ove odluke, obračun naknade zarade nakon porođaja nije uključivao mesece trudničkog bolovanja, što je stvaralo nepravedan položaj za žene koje su održavale trudnoću. Na taj način, broj meseci potrebnih za ostvarivanje prava na punu naknadu zarade posle porođaja bio je veći u odnosu na žene koje nisu održavale trudnoću.

Odluka Ustavnog suda omogućava obračun naknada zarada za obe grupe žena na isti način, uzimajući u obzir iznose koji imaju karakter zarade, a na koje su plaćeni porezi i doprinosi tokom prethodnih 18 meseci.

Tanjug

Možda Vam se svidi i