Izgradnja nekretnina i dalje u usponu: Novembar 2023. oborio rekorde

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Iako su nedavni podaci Republičkog geodetskog zavoda sugerisali na stabilizaciju tržišta nekretnina nakon dvogodišnjeg rasta, poslednji izveštaj o izdatim građevinskim dozvolama u novembru 2023. godine otkriva da se građevinska aktivnost i dalje održava na visokom nivou.

Prema statističkim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u novembru prošle godine izdato je 3.357 građevinskih dozvola, što predstavlja značajan porast od 20,7% u odnosu na isti mesec prethodne godine. Od ovog ukupnog broja, čak 84,2% odnosi se na zgrade, dok je preostalih 15,8% podeljeno između ostalih građevina.

Kada se analiziraju samo zgrade, čak 87,1% dozvola odnosi se na stambene objekte, dok je 12,9% namenjeno nestambenim zgradama. Ove brojke ukazuju na održavanje visokog nivoa interesovanja za izgradnju kako stambenih, tako i komercijalnih objekata.

Uprkos pojmu „stabilizacije“ tržišta, koji obično ukazuje na usporavanje rasta cena i smanjenje aktivnosti na tržištu nekretnina, agenti za nekretnine tvrde da potražnja za stanovima i dalje ostaje visoka.

“Nema promene u potražnji za stanovima pre i nakon pandemije korona virusa. Cena po kvadratnom metru možda jeste varirala, ali to nije uticalo na tražnju za nekretninama”, ističu iz agencije za nekretnine.

Napominjući da su jednoiposobni stanovi i dalje najtraženiji, agenti tvrde da se veći stanovi, površine preko 70 kvadratnih metara, sve ređe u potražnji. Uprkos tome, trend izdavanja građevinskih dozvola sugeriše da će se dinamična aktivnost u građevinskom sektoru i dalje održavati u narednom periodu.

Uprkos sezonskom porastu potražnje za kućama tokom zimskih meseci, agencije za nekretnine primećuju značajniji preokret u preferencijama kupaca. Iako su stanovi i dalje visoko cenjeni, poslednje informacije s terena ukazuju na povećano interesovanje za kućama.

Agenti za nekretnine primećuju da se sada češće traže kuće, ali naglašavaju da su stanovi i dalje nezaobilazan deo tržišta nekretnina, s konstantnom potražnjom. Pored toga, cena kvadratnog metra stanova ostala je stabilna ili je u nekim novim stambenim kompleksima porasla za oko 100 evra.

Možda Vam se svidi i