Geodetski zavod upozorava građane: Moguća iznuda pri upisu prava na nekretnine

Od strane Ozon
8 komentari

Republički geodetski zavod (RGZ) izdao je upozorenje građanima Srbije na ozbiljan problem iznude koji se može dogoditi prilikom procedura upisa prava na nepokretnosti, piše u saopštenju RGZ

Tri najčešća problema identifikovana su kao podobnost dokumentacije za upis u katastar, pravni kontinuitet i saglasnost u slučaju parcelacije.

Kada je reč o proveri podobnosti dokumentacije za upis u katastar, RGZ ističe da ukoliko se dokumentacija ne slaže sa podacima iz baze katastra, posrednici mogu pokušati da građane ubede da je jedini način za upis u katastar plaćanje dodatnih troškova kako bi se upisali mimo procedure. Građanima se savetuje da dvostruko provere informacije i da se oslanjaju na digitalne servise poput geoSrbija i eKatastar, koji omogućavaju građanima da sami uporede stanje svoje dokumentacije sa stanjem u katastru.

Kada je reč o pravnom lancu, RGZ upozorava na nedostatak neprekinutog niza osnova sticanja, odnosno pravnog kontinuiteta, kao čest razlog za odbijanje zahteva. To je situacija kada od lica upisanog u katastar do onog koje želi upis, postoji više prenosa, a neka od tih isprava o prenosu nedostaje ili je nema u originalu. Građanima se savetuje da pravne savete traže samo od licenciranih i verifikovanih stručnjaka kako bi izbegli koruptivne posrednike.

U vezi sa problemom saglasnosti u slučaju parcelacije, RGZ savetuje građane da budu oprezni ako im je rečeno da postoji način da se komšijina saglasnost preskoči plaćanjem posredniku. Građani se upozoravaju da se osim krivičnih dela vezanih za korupciju, mogu naći i u lancu falsifikovanja.

Kao zaštitu od mogućih problema, RGZ savetuje građane da se koriste proverenim informacijama direktno iz katastra i zvaničnih kanala komunikacije RGZ-a, uz uzimanje saveta samo od profesionalnih korisnika.

U slučaju sumnje na iznudu ili korupciju, građani se pozivaju da prijave slučaj nadležnim organima i na mejl adresu prijavikorupciju@rgz.gov.rs.

Možda Vam se svidi i

8 komentari

Brane 22.04.2024. - 4:09 pm

Sve je ovo u redu. Ali ostavite mogućnost da građani sami predaju dokumenta na šalteru RGZ! Ako se zahtev odbije neka plate taksu za to.
Ja trebam da predam upotrebnu dozvolu u RGZ. Da li mi za to treba posrednik? Zašto bi platio za uslugu advokatu više nego što sam platio za upotrebnu dozvolu?!

Odgovori
Biljana 23.04.2024. - 7:42 am

Gradjani su u obavezi sve da znaju a zaposleni u drzavnim ustanovama nista.Gradjani snose sankcije za neznanje zaposleni dobijaju platu.Zemlja cuda.

Odgovori
Miona 23.04.2024. - 11:02 am

Zvanični komentari RGZ-a kao da su napisani od strane totalno neupućenih predstavnika službe.

Odgovori
RADE 23.04.2024. - 3:40 pm

Godinama čekam na rešavanje žalbe na grešku koju su načinili sami službenici katastra, na svako pitanje kada će se otkloniti banalna greška zamene ličnih podataka odgovor je KO ĆE TO DA ZNA😡

Odgovori
RADE 23.04.2024. - 3:41 pm

Godinama čekam na rešavanje žalbe na grešku koju su načinili sami službenici katastra, na svako pitanje kada će se otkloniti banalna greška zamene ličnih podataka odgovor je KO ĆE TO ZNATI😡

Odgovori
Jovica 23.04.2024. - 1:22 pm

Četiri godine traje rešavanje žalbe na rešenj koje sam dobio niti mogu da gradim niti mogu da prodam parcelu

Odgovori
Jovica 23.04.2024. - 1:23 pm

Sramota

Odgovori
Dragisa 23.04.2024. - 8:54 pm

Pogledajte kako pisu resenja referenti, s drugodtepeni organ ne domodi resenje duze od godinu dana, niti ukazuje put niti citaju rrsenja suda sramota

Odgovori

Ostavi komentar