Gde možete da proverite podatke koje Republika Srbija ima o vama?

Od strane Ozon
0 komentar

Kako bi podstakla transparentnost i odgovorno korišćenje ličnih informacija građana, Kancelarija za IT i eUpravu Republike Srbije objavila je uputstvo o postupku provere ličnih podataka putem portala eUprava.

U zvaničnoj objavi na Instagramu, Kancelarija je naglasila da je provera podataka u državnim registrima ključna u očuvanju privatnosti građana i obezbeđivanju odgovornog rukovanja njihovim ličnim informacijama od strane državne uprave.

„Sekcija ‘Moji podaci‘ na portalu eUprava omogućava uvid u sve lične podatke koji se nalaze u različitim državnim registrima, uključujući Centralni registar stanovništva, Centralni registar obaveznog zdravstvenog osiguranja, registre PIO fonda, Poreske uprave i druge državne evidencije“, stoji u objavi.

Važno je napomenuti da je, radi visokog nivoa bezbednosti, pristup ovoj usluzi moguć samo putem mobilne aplikacije ConsentID. Ova inicijativa ima za cilj jačanje poverenja građana u sistem i omogućavanje njihove aktivne uključenosti u upravljanje vlastitim podacima.

Možda Vam se svidi i