Sremska Mitrovica – Danas je u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica, kod Vizitorskog centra, održana tradicionalna privredno-turistička manifestacija „Dan mangulice“. Ovaj događaj, koji slavi autohtonu rasu svinja mangulicu, okupio je veliki broj posetilaca iz Srbije i regiona, pružajući im priliku da uživaju u jedinstvenoj ponudi domaćih proizvoda i prirodnih lepota rezervata.
Mangulica, čije meso je poznato po svojim posebnostima i sve većoj potražnji, već godinama zauzima centralno mesto u ovoj manifestaciji. Zasavica, kao jedan od vodećih odgajivača ove rase u Srbiji, pruža idealne uslove za njen uzgoj na pašnjaku Valjevac, gde se nalazi i Vizitorski centar.
Dan ispunjen ukusima i tradicijom
Manifestacija je trajala tokom celog dana, a posetioci su mogli da degustiraju raznovrsne proizvode od mangulice, uključujući sveže meso, čvarke, prerađevine, ali i tradicionalne sremske kolače – salčiće.
„Sve je ovde domaće i u etnostilu. Svinje hranimo kao u prastara vremena, bez koncentrata i aditiva, a majstori rade pred gostima. Gosti nam dolaze iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Novog Sada, Beograda, Šapca i mnogih drugih gradova“, istakao je Slobodan Simić, upravnik rezervata, ponosno govoreći o velikom interesovanju.
Prirodni raj i gastronomski užitak
Zasavica, koja ima status močvarnog staništa svetskog značaja, ove godine je privukla više hiljada posetilaca iz zemlje i inostranstva. Ova manifestacija ne samo da promoviše proizvode od mangulice, već i podseća na značaj ove rase svinja koja je bila ključna za opstanak lokalnog stanovništva tokom XIX i prve polovine XX veka.
Pored uživanja u gastronomskim specijalitetima, posetioci su mogli da saznaju više o sremskim običajima vezanim za klanje svinja, ali i da uživaju u muzici, rakiji i probranim vinima, stvarajući atmosferu pravog narodnog veselja.
Mangulica – kraljica tradicije i zdravlja
Mangulica, koja potiče iz XIX veka, nastala je ukrštanjem „šumadije“ sa mađarskom rasom svinja. Njena masnoća, poznata po tome što ne sadrži holesterol, danas je sve traženija kako u Srbiji, tako i u svetu, čineći meso ove rase dragocenim gastronomskim blagom.
Uz stalnu ponudu suhomesnatih proizvoda od mangulice tokom cele godine, posetioci Zasavice mogu uživati i u restoranima u okviru rezervata, kao i u netaknutoj prirodi koja pruža utočište za sve ljubitelje autentičnih iskustava.
Ovaj „Dan mangulice“ još jednom je pokazao da je Zasavica prava riznica tradicije, gastronomije i prirodnih lepota, privlačeći ljubitelje autohtonih vrednosti i dobrog ukusa iz svih krajeva.