FOTO Obnova mitrovačkog pozorišta „Dobrica Milutinović“ u znaku Svetskog dana pozorišta

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Povodom Svetskog dana pozorišta i Dana ustanove, gradonačelnica Svetlana Milovanović i Vasilj Ševo, načelnik Gradske uprave za kulturu i sport, obišli su radove na obnovi mitrovačkog teatra „Dobrica Milutinović“. Ovom prilikom, na šetalištu ispred zgrade, pročitana je tradicionalna poruka svetski poznate pozorišne ličnosti pod naslovom „Umetnost je mir”.

Poruku su pročitali mitrovački glumci Marko Petković i Vladimir Balašćak.

Načelnik Ševo istakao je: „U toku su zidarski i molerski radovi i svi ostali koji su neophodni u ovoj prvoj fazi. Najviše se baziraju na tome da se promeni nivo, odnosno nagib koja su imala sedeća mesta prilikom gledanja pozorišnih predstava. Što se tiče balkona, on je dobio svoj komfor u smislu premeštanja kontrolne sobe koja će biti u nivou podijuma. Rade se i poslovi na bini, trenutno se radi betoniranje nosećeg sloja na koji će biti postavljene daske. U drugoj fazi pristupamo elektro radovima, odnosno efektima ozvučenja i zaista mislimo da će svaki naš posetilac biti i više nego zadovoljan.”

Nakon završetka radova na unutrašnjosti, planirana je i hidroizolacija, krečenje zgrade, rekonstrukcija ornamenta na zidu zgrade i zamena prozora.

Ova sveobuhvatna obnova predstavlja najveću investiciju u ovoj značajnoj instituciji kulture tokom poslednjih 40 godina. Pored građevinskih i molersko-farbarskih radova, radi se i na obnovi kompletne audio-vizuelne tehnike, čime će teatar dobiti novi potencijal za umetničko stvaralaštvo i izražavanje.

Direktorica teatra, Jelena Janković, čestitala je Dan ustanove zaposlenima i svim zaljubljenicima u dramsku umetnost: „Pozorište je u renoviranju i nadamo se da narednu pozorišnu sezonu dočekujemo u novom ruhu. Teatar je žila kucavica kulture jednog grada, jedno od najvažnijih mesta na svetu za bilo koje društvo i za bilo koji grad. Pozorište je epicentar kulturnog života grada.”

Mitrovačko pozorište, osnovano 1944. godine, uskoro će proslaviti i jubilej – 80 godina, a dočekaće ga u potpuno novom sjaju. Osim renoviranja zgrade, biće obezbeđena i nova oprema za svetlo i zvuk, a rekonstrukcijom će se povećati komfor i obezbediti kvalitetni uslovi gledanja predstava.

Svetski dan pozorišta obeležava se širom sveta od 1962. godine, na dan kada je osnovan Teatar nacija u Parizu. Povodom ovog dana, norveški književnik Jun Fose je poručio: „Umetnost, dobra umetnost, uspeva da na svoj predivni način poveže nešto potpuno jedinstveno sa univerzalnim… Umetnost je mir!”

Možda Vam se svidi i