EPS: Dezinformacije o pametnim brojilima i računima za struju

Od strane Ozon
0 komentar

Nedavno su se pojavile dezinformacije na društvenim mrežama i pojedinim medijima koje dovode u vezu pametna brojila i uvećane račune za električnu energiju kod određenog broja potrošača. Elektrodistribucija Srbije (EDS) stala je u odbranu istine i saopštila da se i mehanička i pametna brojila u Srbiji u ovom trenutku očitavaju ručno.

 Istina je potpuno drugačija – i mehanička i pametna brojila u Srbiji se u ovom trenutku očitavaju ručno – navodi se u saopštenju.

U saopštenju EDS-a ističe se da je primena sistema daljinskog očitavanja usporena zbog hakerskih napada na Elektroprivredu Srbije (EPS) i radi dodatnog podešavanja zaštite sistema daljinskog očitavanja brojila. Napominje se da je proces ugradnje pametnih brojila počeo, ali se primena sistema daljinskog očitavanja odvija u skladu sa evropskom praksom i dodatno je zaštićena u koracima koje sprovodi EDS.

U saopštenju se naglašava da će daljinsko očitavanje omogućiti precizno praćenje potrošnje električne energije, sprečiti greške u očitavanju, i omogućiti potrošačima lakši uvid u svoje račune. Takođe, ističe se da su pametna brojila besplatna za potrošače i da će sistem daljinskog očitavanja biti primenjen u najkraćem roku.

– Širenjem lažnih informacija i proizvoljnih ocena građani se dovode u zabludu i nanosi se šteta svima. Daljinsko očitavanje onemogućava bilo kakvu grešku u očitavanju i biće sprovedeno u najkraćem roku, kako bi se primenio sistem koji će pomoći i građanima da lakše prate svoju potrošnju. Upravo se zbog precizno očitanog stanja, jedne od stavki na računu koji izdaje snabdevač, i ugrađuju pametna brojila koja su besplatna za potrošače – ističe se u saopštenju kompanije. 

Ovakve dezinformacije nanose štetu svima, a posebno dovode u zabludu građane. Kao odgovorna kompanija, EDS je odlučna u nameri da osigura tačne informacije i efikasno rešenje za sve korisnike električne energije u Srbiji.

Dakle, dok se sprovodi proces uvođenja pametnih brojila i daljinskog očitavanja, potrošači mogu biti mirni da se njihovi računi i dalje očitavaju ručno, a sve kako bi se obezbedila tačnost i pravda u obračunu potrošnje električne energije.

Autor: Beta

Možda Vam se svidi i